FotoKultur

Fotoutställningen som ger papparollen en röst

Det första jag ser när jag går in genom dörren är fotona, hängandes där alldeles självklara. Johan Bävman imponerar direkt med sin fotoutställning och jag inser att här kommer jag stanna ett tag. 

Johan Bävman illustrerar genom sina vackra och vardagliga bilder en verklighet som är ett privilegium att få ta del av. Hans bilder visar inte bara barn och pappor, det finns ett underliggande budskap som inte går att undvika. Johan Bävman lyfter papparollen och pappornas röster blir hörda. Det är något jag inte sett tidigare. Bävmans bilder ger perspektiv och är minst sagt ögonöppnande.

Säcken knyts ihop av att papporna är eniga, de vill alla finnas där och det är livsavgörande för ett barn att deras pappa är närvarande. Deras karriär är som bortblåst. En text beskriver detta särskilt väl – pappan som berättar att hans barn ska känna sig lika trygg i att söka tröst hos honom som hos sin mamma. Att lyfta vikten av papparollen redan vid födseln är avgörande för anknytningen. Att det fortfarande är en ögonbrynshöjare när pappor vill vara mer involverade i sina barns uppväxt blir tydligt på utställningen, men kanske är det här en väg framåt med hopp om ljus.

Utställningen finns tillgänglig på Huset på höjden, Engelbrektsvägen 47, Jakobsberg.

Visas fram till den 16 december. 

Måndag till fredag kl. 15-20 

Lördag kl. 11-17

Text och bild: Hedda Ringmar
hedda.ringmar@jakobsbergsfolkhogskola.se