FamiljKulturNöje

Barnföreställning med arbetssånger från 1800-talet

När trion Kviga spelar föreställning besöker dagens barn det gamla Sverige. Arbetssånger framförs på instrument från gammal tradition och barnen kan delta – nu på lördag i Ulvsättra Loge.
– Det är viktigt att barn och unga får kulturella upplevelser, säger Tuula Rusanen kultursekreterare på Järfälla kommun.

Nu på lördag äger ett av kommunens alla kulturevent för barn och unga rum. Denna gång är det barnteatern Arbetssånger med trion Kviga vars föreställning sker på Ulvsättra Loge, som är en gammal bygdegård.
Kviga består av de tidigare Musikhögskoleeleverna Ida Hellsten på sång och bas, Lovis Jacobsson på gitarr, sång och härjedalspipa samt Nina Grigorjeva på sång och flöjt. Tillsammans sjunger och spelar de, iklädda arbetskläder så som de såg ut på 1800-talet, och gör arbetsrörelser kopplade till dåtidens arbete. Föreställningen lämpar sig från fem år och uppåt och är kostnadsfri, men biljett behöver bokas för att garantera plats.

– Gruppens upplägg, med detta äldre fokus, sticker ut. Familjer och barn kanske inte kommer i kontakt med denna typ av kultur i vanliga fall, säger Tuula Rusanen.

Järfälla kommun arrangerar årligen en hel del kulturella event för barn och unga, då politikerna i kommunen har beslutat att satsa extra på just denna grupp kopplade till kulturell upplevelse. Järfälla kultur arrangerar därför scenkonst i kommunens alla delar och inför barnteatern Arbetssånger har man även informerat förskolor, i närliggande områden. Eventet arrangeras i samarbete med Ulvsättra Bygdegårdsförening. Anledningen till att man valt att ha eventet på just denna plats är för att dess gamla miljö passar bra till föreställningens tema.

Efter föreställningen, som är på 45 minuter, kan man också ta del av en fotoutställning med gamla bilder från Järfälla kommun, framtagna av kommunens bildarkivarie Helen Sperens. Utställningen är barnanpassad genom olika aktiviteter: barnen kan göra uppdrag som att till exempel leta efter det som är på bilderna eller hitta fem fel.

– Barnen får lära sig historia med dessa roliga uppdrag, säger Tuula Rusanen.

Kommunens kulturella barnevent är generellt väldigt uppskattade och det görs kontinuerliga undersökningar hos kommuninvånarna för att ta del av deras åsikter.

– Det uppskattas att det är kostnadsfritt och att det är professionella musiker, säger Tuula Rusanen.
Hon berättar att flera barnfamiljer väljer att åka runt i kommunens olika delar, för att ta del av flera kulturevent för barn och unga.

– Det är viktigt att barn och unga får ett rikt liv där de bor, avslutar Tuula Rusanen kultursekreterare på Järfälla kommun.

Barnteatern Arbetssånger med Kviga äger rum nu på lördag klockan 12:00-12:45 på Ulvsättra Loge i Kallhäll, följt av fotoutställning och möjlighet till köp av fika.
Biljetter förbokas på kommunens hemsida.

Foto Fredrik Matsson

Cassandra Solback

cassandra.solback@jakobsbergsfolkhogskola.se