FamiljSenasteSportTräning och hälsa

Efter tre år – nu är Alla kan gympa tillbaka

År 2020 sattes initiativet på paus. Nu på onsdag startar äntligen succén Alla kan gympa igen. Den här gången i Järfällagymnasternas egna hall i Viksjö.

För nästan 20 år sedan såg några föräldrar till barn med funktionsnedsättning i Skåne att det inte fanns några aktiviteter för deras barn. Då startade de initiativet Alla kan gympa. Idag finns det ett 50-tal föreningar i hela Sverige och sedan 2016 har Järfällagymnasterna haft träningar i främst Kallhäll. År 2020 sattes initiativet på paus till följd av ledarbrist men nu tar de nya tag och startar upp initiativet i sin egen hall med start från och med den 26:e april.

Alla kan gympa är ett träningskoncept för personer med funktionsnedsättningar i form av bland annat rörelsenedsättning, neuropsykiatriska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Gruppträningen fokuserar på grundmotorisk träning och rörelseglädje. Initiativet har sin grund i att alla ska få uppleva glädjen av att röra på sig efter sin egen förmåga. Järfällagymnasterna vänder sig till alla som inte känner sig hemma i andra gymnastikgrupper men ändå vill gympa. Svenska gymnastikförbundet skriver att man i en Alla kan gympa grupp bland annat får träna grundmotorik, koordination, styrka, uthållighet och röra sig till musik. Gruppträningen utgår från rörelseglädje och ser möjligheter istället för begränsningar och anpassar verksamheten utifrån varje enskild deltagares behov.

Foto: Svenska gymnastikförbundet

Var? Träningarna kommer ske i JG-hallen, Andebodavägen 72, Viksjö. 
När? Onsdagar kl.15:30-16:30 fram till 7 juni.
Vem? Alla mellan 7-18 år med assistent/förälder 
Hur? Det finns 10 platser och eventuellt möjlighet till utökning HT 23. Du anmäler dig till kansli@jarfallagymnasterna.se 

Aino Aspelin

aino.aspelin@jakobsbergsfolkhogskola.se