FamiljKulturNyheterSamhälleSenaste

Biografdöden i Jakobsberg  

Efter 21 år i Jakobsbergs Centrum stängde den folkkära biografen Falken. Anledningen till det plötsliga beskedet har för många lokalinvånare varit ett mysterium. Kommunen menar att ansvaret ligger på centrumets ägare CityCon och biografverksamheten Eurostar. Men Eurostar menar att kommunen står bakom biografens nedläggning. 

Biografen Falken som låg belägen i Jakobsbergs Centrum har sedan 2017 gapat tom. En biosugen Järfälla-bo får därför ta sig ut till Kallhäll för att kolla på film inom kommunen. Vad eller vem som ligger bakom stängningen av Falken är dock oklart. Agneta Danielsson, kulturansvarig på Järfälla kommun, menar att ärendet är en diskussion mellan Biografverksamheten Eurostar och centrumets ägare CityCon. 

– Vi hade ett bra samarbete med Eurostar, en omfattande verksamhet som vi var nöjda med. Om det startar en verksamhet är vi öppna för ett nytt samarbete, säger Agneta. 

Eurostar själva har däremot en annan version av vad som orsakat biografens nedläggning. De menar att det till stor del beror på ett skriftligt avtal som kommunen valt att bryta. 

– Dåvarande kommundirektör valde att inte fortsätta med vårt avtal som vi hade haft i tjugo år, vi var mitt uppe i en renovering av lokalerna. säger Pär-Magnus Almquist, grundare och delägare till Eurostar. 

Pär-Magnus berättar att de inte har någon konflikt mellan varken kommunen eller Citycon, men att de blivit besvikna när kommunen inte längre ville fortsätta att hyra ut lokalen till deras biografverksamhet. Nu står lokalen övergiven men med ungefär tjugo procent färdigrenoverat. 

För ni någon form av konversation med CityCon idag? 

– Nej. Men om de vill ha en biograf, på de villkor vi har efter att kommunen dragit sig ur, så är det bara att tuta och köra! Citycon är oskyldiga och vi är oskyldiga, allting brakade på grund av att kommunen bröt ett löfte som vi hade skriftligt. 

År 2020 tillträdde Marie Rytting som CityCons centrumchef över Jakobsbergs Centrum. Trots att hon inte varit centrumchef under biografens verkan känner hon till saknaden av Falken. 

– Jag har jobbat här i två år, så jag var inte verksam när Eurostar drev bion. Vi tycker det är synd att bioverksamhet inte bedrivs längre, det har varit extremt svårt för biografer när Covid kom. Det är en tuff bransch att vara verksam i.

Marie bekräftar att de på CityCon ständigt för samarbeten med kommunen, men att det i nuläget inte finns någon aktiv intressant för att driva en bioverksamhet.

Järfälla i Fokus har utan framgång försökt nå kommundirektör Vesna Jovic för en kommentar.

Vad har du för minnen kopplade till biograf falken?

Bengt, 76 år, boende i Jakobsberg

– Mycket minnen, jag har bott här i 50 år. Det var ju pensionärsbio förut, det var ganska bra, vi saknar den mycket.

Claudia, 64 år, boende i Jakobsberg  

– Det var fantastiskt när vi hade biografen här! Jag kom till Sverige -83 och då hade vi alltid nytta av biografer. Vi saknar den, idag kollar jag på bio i stan, Sollentuna eller Solna.

Firat, 50 år, boende i Jakobsberg 

– Jag har inte varit på bion i Jakobsberg men jag tycker det är viktigt att det finns en biograf här, det måste finnas en bio. Mina barn åker till Kista och Solna för att kolla på bio, men på natten blir det svårt. Jag gillar filmindustrin, nu kollar jag bara film på internet, bion har en annan atmosfär -det känns exklusivt!

Irja, 78 år, boende i Jakobsberg 

– Massor! Jag har bott här hela mitt liv, jag saknar den jättemycket! Det var mysigt att gå dit, man träffade folk som bodde här och det hände någonting. Det var bara så enkelt att gå ner hit, det är sällan man tar sig in till stan eller ut till Kalhäll. Jag hoppas att det blir något igen!

Text: Moa-Alice Jannes

Foto: Stine Christophersen och Moa-Alice Jannes

Moa-Alice Jannes

moa-alice.jannes@jakobsbergsfolkhogskola.se