KrönikaSenaste

Zombier och optiker tar över Jakobsbergs centrum

Det är snart första advent och julen är runt hörnet. Då följer också söt glögg, påtvingat umgänge med släkt och mysiga luciatåg med på köpet. De sistnämnda har jag själv tågat i många gånger under mina grundskoleår på Tallbohovskolan i Jakobsberg. Då utsågs fortfarande en Lucia i kommunen och Järfällas musikklasser var alltid med och satte stämningen under kröningen i Jakobsbergs centrum. Inte en enda lokal stod då tom i gallerian.

Handelsrådets kartläggning visar att detaljhandelns försäljning i Järfälla kommun minskade under 2021. Samtidigt har försäljningen i övriga Stockholms län ökat. Näthandeln har säkert mycket att skylla, men det verkar som att kunder fortfarande är benägna att besöka fysiska butiker – men helst någon annanstans än i Järfälla. 

Runt millennieskiftet var det ruljans i centrum, speciellt när december hade gjort inträde. Utöver att jag känner mig gammal som refererar till en epok för mer än 20 år sedan så känner jag vemod. Mina kompisar och jag åkte ibland med pendeln in till stan och gick på Drottninggatan i Stockholm, men otaliga minnen är från Jakans egna centrum. Där har jag ätit goda mackor med fetaost, olivolja och rödlök på Tasty’s. Provat kläder och köpt nagellack på HM. Extrajobbat på Burger King. Köpt farsdagspresent på Kappahl. Och ja, inhandlat savannbyxor från Sahara (90-talets tonåringar förstår). Efter en promenad genom gallerian i nutid noterar jag att bara en av de nämnda butikerna finns kvar och att flera lokaler står tomma. Det enda som frodas är antalet optiker. Butiksdöden och ett zombiecentrum är ett faktum i Jakobsberg. 

Det är lätt att skuldbelägga Mall of Scandinavia, Kista galleria och diverse politiker, men om man vill ha ett levande centrum måste man också använda sitt centrum. Köp kalaspresenten, julklapparna och glasögonen på hemmaplan så vänder vi skutan tillsammans. Allting var inte bättre förr, men Jakobsbergs centrum VAR bättre förr.

Anna Klein

anna.klein@jakobsbergsfolkhogskola.se