FamiljNyheterSenaste

Järfällas kyrkoherde är internetkändis

2009 startade Krister Kappel en blogg för sina kollegor. Det började med teologi och fritidsintressen. Nu följer flera tusen läsare när han löser Melodikrysset i P4 varje lördag. 

Varje lördag skriver Krister Kappel på sin blogg kort vad han har gjort under veckan. Sedan börjar det klockan tolv. Melodikrysset. Läsarna har de senaste tio åren kunnat följa live när Krister löser Melodikrysset på bloggen. Bloggen får 30 000 – 100 000 sidvisningar varje lördag. 

”34 procent av de som bor i Järfälla är födda i ett annat land. Det innebär att hela världen finns här. Du behöver inte åka någonstans, den finns redan här. Det tycker jag är spännande”.  Foto: Moa Beckman

Krister Kappel fick uppdraget att bli kyrkoherde efter att de fyra församlingarna som fanns i Järfälla slogs samman till en stor församling. Där ville han att de nya kollegorna skulle lära känna honom.

– Istället för att de skulle skapa sig en bild av mig genom vad andra säger, ville jag skapa min egen bild. Så jag började blogga, säger han.

Till en början skrev han inte om Melodikrysset. Han skrev om teologi, sina fritidsintressen, om ledarskap och nutidsfrågor. Ganska snart började han skriva om krysset, då det var ett av hans intressen och 2010 började han lösa krysset live.

– När jag började skriva i realtid formligen exploderade det. Utifrån mina mått mätt, det är ju inte som Blondinbella! 

Krister har blivit en lokalkändis. Varje vecka träffar han personer som känner igenom honom från bloggen. Många vill att Krister ska vara präst på begravningar och dop. Han kallar dem för ”melodikryss-begravningar”. 

Det är inte bara läsarna som känner igen Krister, han känner igen dem också. Han berättar att han mellan 9:30 och 10:00 sitter och svarar på läsarnas kommentarer. Det är samma människor varje vecka och Krister märker direkt om det är någon som saknas. På samma sätt märker läsarna om Krister saknas en lördag. Om han inte annonserat sin frånvaro i förväg får han mejl från läsare som frågar om det har hänt något. Om han inte kan närvara uppmanar han läsarna att hjälpa varandra i kommentarerna. De dagarna får han fler kommentarer än vanligt. 

”Ge er ut på Järvafältet! Kommunen bjuder på ved, gå ut och hitta en grillplats och njut av naturen. Det är bara att lägga korv i ryggsäcken och gå ut!”

– Jag tycker att det är jätteroligt varje lördag! Och att veta att det sitter människor och väntar. 

Men lördagarna är förändrade. Den 25 juni i år programledde Anders Eldeman Melodikrysset för sista gången, efter 26 år som programledare. När Krister Kappel får frågan vad han tänkte när det annonserades att Anders Eldeman skulle sluta, svarar han:

– Jag hade det på känn. Jag stötte på honom på en restaurang, jag fick hans visitkort och vi pratade och skojade, jag mejlade men han svarade inte. Då förstod jag att något var på gång. Annars hade han väl svarat mig.

Det är numera Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson som leder programmet.

– De måste ju också få en chans att visa vilka dem är, säger Krister. 

Han upplever att krysset är svårare nu efter bytet. Men han tycker att det är kul med en utmaning.

– Det är detektivarbetet jag tycker är roligt. Om det är lätt lär man sig ju inget nytt, säger kyrkoherden.

Namn: Krister Kappel
Ålder: 62
Från: Malmö
Familj: Gift med Magdalena och har tre barn
Hobbys: Husbil, hunden Hugo, springa, promenera, friluftsliv, naturen, golf, hänga med bonusbarnbarn.
Yrke: Kyrkoherde
Kommer du att blogga nu på lördag? Ja
Bloggadress: http://kyrkoherdenstankar.blogspot.com/

Moa Beckman

moa.beckman@jakobsbergsfolkhogskola.se