FamiljSenaste

Björn och Gerd Eriksson skapar egen tomtevärld

Utanför de flesta hem lyser några enstaka ljusslingor i vitt, men hos Björn och Gerd Eriksson är hela trädgården dekorerad. Här finns sagolika tomtar, en ståtlig kyrka och glimmande renar på rad.

En docka tittar ut genom ett fönster, armarna är sträckta mot glaset. Utanför sitter en tomtegubbe och ler. Det luktar frisk mossa och gran i den snöfria decemberkvällen och mellan ljusslingor i trädgården syns tomtar som klättrar, ramlar och delar ut paket.
Den rosenkindade dockflickan åker släde efter lysande renar. En vit kyrka inväntar sina besökare. Här bor paret Eriksson och denna jultradition började när de köpte huset 1975.

Hur började ni med det här?

– Jag har alltid snickrat, men att ha tomtar är det frugan som är idén bakom. De sista 15 – 20 åren har det blivit riktigt mycket, berättar Björn Eriksson.

Paret är nu pensionärer och gör juldekorationer ihop. Gerd iscensätter miljön och Björn bygger och sätter ut ljusslingor. Kyrkan har han gjutit i betong, dessutom har han gjort både tomteslädar och granbockar.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Folk tycker det är kul och en del stannar utanför och tittar, förklarar Björn.

Var bor alla tomtar resten av året?

– I gårdsförrådet, i ett förråd på balkongen och i kartonger på övervåningen.

Har du någon favorit?

– Kanske mina julbockar med granris jag har gjort, konstaterar Björn Eriksson som tycker att fler ska ta sig tid till att dekorera med tomtar.

Vad känner du när du kommer hem till gården?

– Det har jag inte tänkt på, men det känns mysigt, avslutar han.

Text/foto: NATALIE ALMKVIST
natalie.almkvist@jakobsbergsfolkhogskola.se