SportTräning och hälsa

Pricka rätt med Stockholms enda löpskytteklubb

 I Järfälla finns en av Sveriges två löpskytteklubbar. Sporten är helt ofarlig trots inblandning av vapen och skolklasser har fått testa på idrottsdagar. – Vi brukar säga att sporten är ungefär lika farlig som att springa mellan fjärrkontrollen och teven, säger klubbens ordförande Kid Dandefelt.

Kid Dandefelt är ordförande i Järfälla Löpskytteklubb. Han förklarar hur sporten går till och vad som är skillnaden mot skidskytte, förutom det uppenbara – att du springer istället för att åka skidor.

– Grovt sett är det en sommarvariant på skidskytte. Du springer en slinga och lägger dig sedan för att skjuta fem skott. Därefter kan det bli straffrundor beroende på hur många skott du har missat.

Löpskytteklubb
På en display som är kopplat till geväret syns det direkt om det är träff eller bom.

Det finns dock fler skillnader mot skidskytte. I löpskytte är avståndet mellan person och skjuttavla 10 meter, medan det i skidskytte är 50 meter. Här springer du inte heller med geväret på ryggen utan det ligger och väntar på skjutvallen. När du avlossar ett skott är det, till skillnad från skidskyttet, helt ljudlöst.

– Vi använder oss endast av elektroniska vapen. När du ska skjuta ser du gröna eller röda prickar beroende på hur du har träffat och en svart som är den du ska träffa. . Resultatet ser du sen på en display bredvid. Det avlossas inga riktiga skott utan det är elektroniskt, säger Kid Dandefelt.

Inga större ytor behövs för att kunna utöva löpskytte. Enligt Kid Dandefelt krävs bara en öppen yta på cirka 10 gånger 15 meter för att ställa upp skyttetavlorna och skjuta på tillräckligt avstånd. Idag tränar skytteklubben i Herrestaskolans sporthall i Barkarby. De vuxna springer då en slinga utanför hallen mellan skjutningarna, medan barnen får köra en hinderbana inomhus.

Järfälla Löpskytteklubb har flera gånger varit ute på friluftsdagar där skolklasser fått testa sporten, vilket många elever har uppskattat. Men få söker sig sedan till klubben som idag har ungefär 30 aktiva medlemmar.

– Jag upplever att många föräldrar blir avskräckta eftersom det handlar om skytte. De tror att det är riktiga vapen och därför finns det ett naturligt motstånd. Vi brukar säga att sporten är ungefär lika farlig som att springa mellan fjärrkontrollen och teven. Där skickas också en elektronisk signal, säger Kid Dandefelt.

Järfällabon Martin Mårtensson har själv tränat löpskytte i klubben och ser positivt på sporten.
– Instruktionerna är enkla och det är ruskigt kul. Om de hade stöd för sin verksamhet i kommunen skulle det kunna vara en mycket större sport. Järfälla kommun arbetar aktivt med att lägga ned alla skjutmöjligheter, även som ungdomsverksamhet, säger Martin Mårtensson.

Enkät:
Vilken sport skulle du vilja testa, som du aldrig tidigare provat? 

Löpskytte

Anneli Sellén, 56, Hässelby, jobbar på daglig verksamhet.

– Paddel verkar intressant. Det känns socialt, det är alltid roligt att spela tillsammans.

Löpskytte

Sveta Maxcat, 35, Jakobsberg, jobbar inom hemtjänsten.

– Zumba, för att jag gillar att dansa. Man blir lyckligare av dans!

Emelie Maxcat, 4, Jakobsberg.

– Balett! Jag vill bli balettdansös. 

Löpskytte

Mee Jensen, 11, Jakobsberg.

– Paddel kanske, det har jag aldrig testat. 

Nova Edlund, 11, Jakobsberg.

– Samma här.

Text: Lucas Ericsson
lucas.ericsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Järfälla Löpskytteklubb

Enkät: Lisa Barkholt Nord
lisa.nord@jakobsbergsfolkhogskola.se