NyheterSamhälleSenaste

Brand i flerfamiljshus i Jakobsberg

Strax före klockan tio på tisdagen gick ett larm om en brand i ett flerfamiljshus på Snapphanevägen 60 i Söderhöjden, Jakobsberg. Huset rymmer minst ett par hundra boende med många barnfamiljer. Tiina Newby bor i huset som evakuerades med bebis och tre hundar. De mår bra men är skärrade och tror inte de kommer få komma hem idag. 

– Vi ser ju inte ut från huset på grund av byggplasten runt fönster, men jag kände av en röklukt. Bebisen somnade precis och jag såg branden i Facebookgruppen “Händelser i Järfälla”, säger Tiina Newby för Järfälla i Fokus.

Tiina Newby fick meddelanden från sin familj som skickade videoklipp på hur det såg ut utifrån. Hon berättar att det pågår en fasadrenovering på huset, att alla fönster är inplastade och att det kom in rök i lägenheten genom fönsterventilerna. När hon förstod att det var dags att evakuera fick hon ringa sin kompis för att få hjälp med att få ut hennes tre hundar. 

Tiina Newby med hennes bebis och tre hundar. Foto: privat.

– Vi gick till Tallbohovs fotbollsplan och tänkte vänta tills vi fick gå in igen, vi var bara hastigt påklädda. Men vi gick istället hem till en kompis för att branden verkade eskalera mer, fortsätter Tiina Newby. 

Under förmiddagen var räddningstjänst på plats med fyra stationer och över tjugo brandmän, även flera ambulanser och polis, enligt Aftonbladet. 

Släckningen av elden pågick i flera timmar, först senare på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Enligt P4 Stockholm fick en person föras till sjukhus. 

– Jag blev rädd för de andra liven jag ansvarar för, men det gick bra att ta sig ut, berättar Tiina Newby.

Avspärrat område till branden, boende har evakuerats. Foto: Brottsplats Sthlm

I Facebookgruppen “Händelser i Järfälla” delas bilder och videoklipp från grannar där det syns byggställningar och byggplast runt hela huset. Flera gruppmedlemmar delar bilder från flera kommuner i Stockholmsområdet och berättar att röken från elden syns hela vägen till Nacka, Danderyd och Husby.

– De som bor i huset har lyckats evakueras och sitter i parken utanför. Jag har pratat med den som bor precis under brandhärden och hon är oskadd, men skärrad och orolig för sin lägenhet, skriver ett vittne av branden som kommentar i Facebookgruppen, “Händelser i Järfälla”.

Räddningsledaren på räddningstjänsten tog beslutet om att evakuera och kommunen öppnade upp en lokal som de evakuerade kunde gå till. Polisen har inlett en förundersökning angående allmänfarlig vårdslöshet, enligt polisens hemsida.

Brand på taket av flerfamiljshus i Söderhöjden, Jakobsberg. Foto: Annika Englöv

Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation.

Amanda Wilhelmsson

amanda.wilhelmsson@jakobsbergsfolkhogskola.se