KulturMiljöNyheter

Novastipendiet infriar kulturdrömmar i Järfälla

Novastipendiet för 2021/2022 har delats ut. Ett kulturstipendium för unga som nu kommer bidra till vattenkonster, Tom Tits och hållbara odlingsprocesser.

Novastipendiet riktar sig till barn och unga under 20 år. Stipendiet är till för att ge unga chansen att utföra kreativa kulturprojekt. Varje år delas 60 000 kr ut till ett eller flera projekt och den 20 april stod det klart vilka som blev årets vinnare.

Järfälla Konstsim fick det största tillskottet på 30 000 kronor. Klubben kommer under veckorna 29–31 öppna upp för barn och ungdomar att gratis testa på konstsim på kommunens största allmänna utomhusbad, Görvelnbadet. På så sätt hoppas Järfälla Konstsim kunna introducera sporten för nya målgrupper.

‒ Konstsim är en minoritetssport och är inte lika sedd som till exempel fotboll, säger Angelica Jonasson, huvudtränare i Järfälla Konstsim.

Foto: Järfälla Konstsim
Foto: Järfälla Konstsim

Projektet heter ”Konstsim för alla” och Angelica Jonasson ser det som ett bra tillfälle att marknadsföra och väcka intresse för sporten och förhoppningen är att fler killar ska prova på konstsim, då klubben har haft svårt att rekrytera just unga killar.

‒ En annan positiv konsekvens av stipendiet är att vi kan erbjuda yngre medlemmar ett första jobb som hjälptränare under projektet.

Vad kände du när ni fick reda på resultatet?

‒ Överraskad, det var ett drömscenario. Vi tänkte att 30 000 var mycket pengar och tänkte att vi kanske inte skulle få hela summan, vi blev såklart glada att vi fick hela projektet beviljat.

Ytterligare två projekt blev belönat med varsitt Novastipendium. ”Återbruk med nytt stuk” är ett projekt skapat av Berghemskolan som fick 17 000 kr. Projektet går ut på att årskurs ett och två ska göra en inspirationsresa till Tom Tits i Södertälje. Därefter ska eleverna skapa egna verk med tekniska lösningar, allt utfört med återvunnet material.

Det sista stipendiet, på 13 000 kr delades ut till Vittra Jakobsbergs förskola och projektet ”Jordens kraft för hållbar utveckling”. Barnen kommer få skapa en fotobok med egna recept baserat på lärdomar från odlingsprocesser. Från att så frön till skörd och färdig produkt. På så sätt får barnen kunskaper om vår jord och hur de kan ta hand om den och sig själva på ett hållbart sätt.

Faktaruta:
Utdelningen av Novastipendiet sker vanligtvis i maj, men på grund av coronaviruset så delas stipendiet ut den fjärde oktober som en del av kulturmånaden.
Novastipendiet sponsras av Järfällahus AB, Jakobsbergs Centrumgalleria AB, HSB Norra Stor-Stockholm och Järfälla kommun.

Omslagsbild: Järfälla Konstsim