MiljöNyheterSamhälle

Thomas Stenholm (V) vill göra det enklare för Järfällabor att återvinna sopor

Nedskräpningen har ökat markant i kommunen, sedan Järfälla kommun beslutade sig för att tömma hushållssopor i bostadsområdena varannan vecka istället för varje. Samtidigt tillbringar folk mer tid hemma på grund av pandemin och slänger mer sopor än vanligt.

Gamla blöjor, mjölkkartonger och batterier är några av sakerna du kan hitta på marken kring återvinningsstationerna i Järfälla kommun. Du hittar även skräp vid soptunnor och på trottoarer i många villaområden. Ett stort problem som tycks ha flera förklaringar.

BILD 1_Överfyllda containrar i ett villaområde_Foto_ Thomas Stenholm
Överfyllda containrar i Villa område
Foto: Thomas Stenholm

Till skillnad från hushållssoporna töms återvinningsstationerna varje dag, enligt Annika Ahlberg som är regionchef på FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen).

– Det är mycket mer förpackningar som lämnas på återvinningsstationerna under pandemin. Fler lagar mat hemma, handlar på nätet och äter takeaway mat, vilket ger mer förpackningar. Behållarna för pappersförpackningar på vissa återvinningsstationer i Järfälla töms varje dag.

Samtidigt har det blivit svårare för Järfällaborna att göra sig av med sina sopor och många har långt till närmaste återvinningsstation. Det är bara matrester och enklare hushållsavfall som får kastas i de “vanliga” soporna. Allt annat måste bäras bort till återvinningen.

BILD 2_Undangömd soppåse i en dunge_Foto_ Thomas Stenholm
Undangömd soppåse i en dunge
Foto: Thomas Stenholm

Kommunen förutsätter att Järfällaborna ska köra sina sopor till källsorteringen, men alla har inte tillgång till bil eller möjlighet att gå till en återvinningscentral. Thomas Stenholm, som är ordförande för vänsterpartiets förening i Järfälla och aktiv i deras lokala klimat- och miljönätverk, berättar att det måste bli enklare att återvinna.

– Jag tycker egentligen det är bra att glesa ut soptömningarna, men då måste det vara lätt att sopsortera. Det behövs mer information på olika språk och närhet till återvinningsstationer. Om man vill lyckas med återvinning så behöver det vara enkelt. Lika enkelt som att kasta en soppåse.

Ett förslag Thomas Stenholm har är hushållsnära sopsortering som hanteras av kommunen. 

– I nya Barkarbystaden bygger de exempelvis en anläggning med sopsugsystem och i Eskilstuna har de en sopsorteringsanläggning som går på färgen på soppåsarna.

Thomas Stenholm är själv en mycket flitig sopsorterare och det blir inte mycket kvar till hushållssoporna. Det mesta åker till återvinningen, men det är inte ovanligt att återvinningen vid centrum är överfull.

– Att bära med sig det som ska återvinnas, i samband med att man ska handla, kan ofta innebära att man inte kan göra sig av med allt man burit med sig. Då blir det mindre roligt.

BILD 3_Skräp utanför papperskorg i Jakobsberg_Foto_ Thomas Stenholm
Skräp utanför papperskorg i Jakobsberg
Foto: Thomas Stenholm

Thomas Stenholm, liksom många andra Järfällabor, upplever att det är en krånglig process att sopsortera idag. Och ju krångligare, desto mindre sopor sorteras. Samtidigt är det inte bara upp till kommunen att hålla det rent och fräscht. FTI är exempelvis de som håller ordning på återvinningsstationerna.

– Vi städar, informerar på sociala medier, polisanmäler och försöker hitta andra sätt att få folk att sluta lämna avfall på marken. Något som borde vara självklart för alla att så gör man inte, säger Annika Ahlberg på FTI.

Dan Hellström, som är parkingenjör i Järfälla kommun, berättar att det nu pågår en inventering av papperskorgar i Järfälla. Han förklarar att kommunen ska sätta ut hundra papperskorgar med fågelskydd och pantrör lagom till midsommar.

Tatjana Järvelä

Tatjana.jarvela@jakobsbergsfolkhogskola.se