NyheterSamhälleSenaste

Butiksdöden i Jakobsbergs centrum fortsätter

Nu försvinner ett av de stora flaggskeppen i Jakobsbergs centrum. H&M är nästa butik som ska stänga ner i centrumet.

Det senaste året har flera butiker och restauranger stängt igen i Jakobsbergs centrum. Bland annat Burger King, Tastys och Coop, som funnits på platsen sedan mitten av 1960-talet, har lagt ned. I dagsläget står 13 butikslokaler i centrumet tomma och missnöjet hos Järfällaborna blir allt mer påtagligt. I diskussionsgrupper och kommentarsfält på sociala medier uttrycker folk sin oro över butiksdöden. Kommentarer som “snart finns det inget centrum kvar” blir allt vanligare.

Nu försvinner även H&M från Jakobsbergs centrum. Butiken som funnits i gallerian i många år kommer att stängas i slutet av juni. En anställd på butiken berättar för Järfälla i Fokus att butikspersonalen är chockade.

– Anledningen vi fått veta är att lokalen inte är bra, det är inte lönsamt och därav väljer de att stänga butiken. Det fick vi veta under förra veckan.

Den anställda, som vill vara anonym, berättar också att all personal på H&M kommer att skickas till andra butiker under uppsägningstiden och därefter är de arbetslösa. 

Den butiksanställda tror att framtiden för Jakobsbergs Centrum är mörk och att det på sikt kommer läggas ner helt. Personen menar att kunder kommer till Jakobsberg Centrum för att besöka de stora kedjorna, såsom H&M och Coop, som nu också är nedlagt. 

Personen vi pratat med berättar att de inte fått någon hjälp av Citycon, företaget som driver Jakobsbergs Centrum, för att kunna överleva.

– Vi har ingen insyn i deras verksamhet och får ingen information där. Vi blir kvar till slutet av juni och sen stängs butiken. Vi får heller inga svar på våra frågor när det gäller våra rättigheter och H&M:s skyldigheter. Inte heller facket hjälper till. 

På frågan om varför det står så många tomma butikslokaler i Jakobsbergs Centrum svarar Citycon att centrumet är mitt uppe i en omvandlingsresa med stora förändringar av utbudet. 

Vad är planen framåt för de lokaler som nu står tomma? 

“Vi är i dialog med många olika aktörer för att skapa en attraktiv mix av butiker, dagligvaruhandel och service. Vi arbetar hårt för att Jakobsbergs Centrum ska vara den trivsamma och trygga mötesplatsen i vardagslivet. Vi har flera nyheter på gång och när allt blir klart kommer vi att få ett riktigt bra utbud som bättre möter kundernas efterfrågan”, skriver en talesperson i ett mejlsvar.

Har ni på Citycon gjort något för att hjälpa butikerna att överleva pandemin?

Vi gör allt som står i vår makt för att hitta lösningar som hjälper våra hyresgäster att överleva krisen. Vi tillåter bland annat flexibla öppettider och hyresbetalning per månad istället för per kvartal. Våra hyresgäster påverkas dock i olika utsträckning, exempelvis har dagligvaruhandel, apotek och hemmafix klarat sig bra medan restauranger och mode har det tuffare.”

Lucas Ericsson

lucas.ericsson@jakobsbergsfolkhogskola.se