Kärlek i coronatiderKultur

Värme och glädje på Järfällas digitala seniorfika

På Flygarevägen i Järfälla bor Uno, 87 och Inger Edman, 84 . Idag har de bjudit in vännerna Göta Aronsson, 90 och Ulla-Britta Bengtsson, 93 för att tillsammans delta i kommunens digitala fika.

Ingrid Larsen, hälsoinspiratör på Järfälla kommun.

 – De vill visa sina vänner hur det fungerar med det digitala, säger mötets arrangör Ingrid Larsen.

Ingrid Larsen arbetar som hälsoinspiratör på Järfälla kommun och är ansvarig för att planera och arrangera aktiviteter för kommunens 65-plussare. 

– Den digitala fikastunden är även ett tillfälle att träna sin digitala kommunikation. Just nu krävs det att man pratar via datorn med sina nära och kära och i den här gruppen har vi nog mer tålamod med varandra än vad exempelvis släktbarnen har, säger Ingrid Larsen.

Den nya kommunikationen är något Uno Hedman har anammat. Han har både en bärbar dator och en surfplatta hemma i lägenheten.

– Vi har barnbarnsbarn på Azorerna, så vi brukar ringa via surfplattan. Om man vill hålla kontakten måste man lära sig tekniken, säger Uno från köksbordet.

Mycket värme, många skratt och härliga samtal på Järfällas digitalfika för 65+.

Ute på altanen är fikat framdukat. I den härliga vårsolen sitter väninnorna Ulla-Britta Bengtsson, Göta Aronsson och Inger Edman. Först ser vi dem inte alls, men vi hör dem, svagt. Uno konstaterar från köket att damerna måste ha vänt surfplattan åt fel håll. Uno rycker ut och löser det hela, till allas förtjusning kan vi nu både se och höra varandra. 

Samtalen är trevliga och efter en presentationsrunda, berättar Ingrid Larsen om de olika aktiviteterna som arrangeras varje vecka. 

 – På orienteringen gömmer Ingrid kontrollerna så bra att man drar på på sig både skrap- och skrubbsår eftersom man måste leta under både stock och sten, flikar Uno Edman snabbt in med hjärtvänlig ton.

 – Det är de digitala fikastunderna som varit svårast att få till under pandemin, många äldre har ett visst motstånd till det digitala, säger Ingrid Larsen.

Det är olika konstellationer av 65-plussare som deltar på aktiviteterna, men många personer är samma varje vecka och det sociala är märkbart viktigt för den här digitala fikagruppen. 

 – Jag har bott i Järfälla i över 70 år och sedan 20 år nu är jag änka, berättar Göta Aronsson.

Plötsligt gör någon utanför bild sig hörd. Det är Ulla-Britta Bengtsson som flyttar in i bild.

 – Jag tycker det är skitkul att få vara med! Jag är är 93 år gammal och har ingen egen dator hemma. Det är så kul att man kan träffa folk, även om de sitter långt borta, säger hon glatt och vi alla skrattar. Vilken härlig fikastund vi fick till.

För mer information om de aktiviteter som Järfälla kommun och Ingrid arrangerar, kika in på Järfälla kommuns hemsida. https://www.jarfalla.se/

Daniel Fabregat

 daniel.fabregat@jakobsbergsfolkhogskola.se