FamiljFeatureKulturNyheterSamhälle

Då springer årets studenter ut!

Snart är det dags för kommunens gymnasieelever att ta studenten. Först ut är Järfälla gymnasium där utspringet sker onsdag den 5 juni, klockan 12. Veckan efter, torsdag den 13 juni 13.00, är det Didaktus gymnasiets tur. Firandet idag skiljer sig en aning från hur det tidigare såg ut.

Utspring och studentflak, två saker vi förknippar med studentfirandet. Så har det inte alltid varit. Fram till 1968 hette det studentexamen, eleverna gjorde då ett examensprov på studentdagen. De som klarade provet mötte upp släkt och vänner på skolgården. Därefter väntade bilkortege och festligheter i hemmet. De stackarna som misslyckades fick istället smita ut bakvägen. Under åren som följde förekom inga festligheter i samband med studenten. Efter gymnasiereformens intåg 1994 återupptogs firandet ordentligt och har sedan dess levt vidare.

Studenterna kommer mötas av ett folkhav när de springer ut.

Studenterna på Didaktus inleder dagen klockan 9 med fotografering följt av en lättare lunch, därefter blir det tal från lärare och rektorer samt stipendie- och prisutdelning.  
– Vi slopar studentflaken, säger Sara Lilja, administratör på skolan, och fortsätter: – Senast vi hade studentflak var tre år sedan. De flesta eleverna väljer att bli upphämtade i nedcabbade bilar av släkt och vänner.

Studentflaken slopats efter önskemål från eleverna själva.

– Vid utspringet kommer klasserna i turordning att ropas upp och tas emot av släkt och vänner, till en låt klassen gemensamt valt, berättar Sara Lilja.

Den lika klassiska som eleganta mössan kommer pryda studenternas hjässor.

Regler kring studentflaken
Det har senaste åren debatterats mycket om studentflakens vara eller icke vara. I regel får inte personer färdas på flak eller släp. Men det finns undantag som innebär att till exempel ett studentflak får tillåtelse att köra en kortare sträcka med tillåtelse från polisen. Skyddsräcken måste ha en höjd på minst 110 centimeter, hastigheten får inte överstiga 20 km i timmen, är två av flera regler som måste följas. Polisen måste också upplysas för registrering av fordon, färdväg, antal deltagare med flera.

För att se fullständiga regler på vad exakt som gäller kan du gå in på polisens och transportstyrelsens hemsida och läsa mer.

Då springer studenterna ut

Järfälla gymnasium Plats: Mälarvägen 2, Järfälla
Utspring: Onsdag 5 juni, klockan 12.00
Övrigt: För dig som tar bilen rekommenderas Järfälla

Didaktus gymnasium Plats: Järfällavägen 100, Järfälla
Utspring: Torsdag 13 juni, klockan 13.00
Övrigt: Total kommer 115 elever springa ut

Text: Andreas Andersson

Lämna ett svar