FamiljFeatureKulturNyheter

Gamla föremål får nytt liv på höjden

På lördag kommer särskilt utvald gamla föremål att visas upp. Då är det dags för Järfälla Hembygdsförening att inviga sitt museum i Huset på höjden.

Hembygdsföreningen har flyttat sitt museum till aktivitetshuset Huset på höjden i närheten av Jakobsbergs centrum.

I en av lokalens ljusa korridorer har ett trettiotal montrar i olika storlekar byggts in i väggen. Tre medlemmar i hembygdsföreningen packar upp de föremål som ska vara med i aktivitetshusets projekt Järfälla-dåtid, nutid, framtid. Totalt 30 föremål med koppling till Barkaby Skälby ska visas.

Thea Dulz Jonsson, föreningens huvudansvarig för utställningen, vill särskilt lyfta fram det äldsta i samlingen, en flintdolk från cirka 1800-1500 före Kristus.

– Det är en speciell känsla att hålla ett så gammalt föremål. En jägare har gått här med dolken i handen när han varit ute på jakt, säger hon.

Flintdolken är från 1800-1500 före Kristus, museets äldsta föremål.


Hon vill också uppmärksamma fyra pappersmodeller som visar hur kyrkan byggts om genom årtionden.

– Första kyrkan som byggdes här är från 1100-talet. Redan då fanns det så pass stort samhälle här att de som bodde här behövde en egen kyrka, säger Thea.

Thea Dulz Jonsson med ett av kyrkomodellerna.

Hembygdsföreningens museum har funnits sedan 2000. Men sedan hösten 2017 har samtliga 700 föremålen varit nedpackade efter att museet på grund av platsbrist inte fick vara kvar i bibliotekets lokaler i Jakobsberg.

– Det är jätteroligt att vi fått komma till Huset på höjden. I de här lokalerna ser inte museet ut som ett typiskt gammalt hembygdsmuseum. Istället för att ställa ut allt ska vi har utställningar med olika teman, säger Thea Dulz Jonsson.

På lördagen den 25 maj klockan 16.00 inviger föreningens ordförande Monica Boyer Möller museet och den nya utställning. Då är det också möjligt att få guidad visning.

Text och foto: Minna Pyykölä

minna.pyykola@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar