FeatureNyheterSamhälleSenaste

För få sovplatser för Järfällas hemlösa

Antalet hemlösa i Järfälla har nästan dubblerats på tio år. Av kommunens hemlösa är nästan 50 personer akut hemlösa men kommunen har bara sex akuta sovplatser.

– Vi behöver öka antalet akuta sovplatser till minst det dubbla, säger Eva-Lena Guldsten, behandlingsassistent på Kvarntorpet.

Kvarntorpet är Järfällas enda härbärge. Frukosten har precis plockats undan och matsalen står tom. Klockan är nio och senast då ska alla som fick en sovplats kvällen innan lämna härbärget. Här finns Järfällas sex akuta sovplatser som ska fördelas på både kvinnor och män. Kommunen har inte samma tak över huvudet-garanti som Stockholms kommun. Om Kvarntorpet blir fullsatt försöker socialtjänsten, som fördelar sovplatserna, hitta plats på andra härbärgen i Stockholms län.

Enligt socialförvaltningens hemlöshetskartläggning har hemlösheten nästan dubblerats på tio år i Järfälla. De akut hemlösa, alltså de som inte vet om de kommer att ha tak över huvudet för natten, är ungefär 50 personer i Järfälla som endast har sex sovplatser för denna grupp.

Finns det något Järfällaborna kan göra för att hjälpa hemlösa som kommer till Kvarntorpet?

Vi har ett stort behov av kalsonger och strumpor. Det är bara att komma förbi med det, säger Eva-Lena Guldsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och foto: Vendela Engström

vendela.engström@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar