FeatureKulturMusikNöjeSamhälle

Fredagsmangel för hårdrocksfantaster

Trött på Takida? På Fredagsmangel spelas ingen mainstream-musik. På Jakobs Kök & Bar i Jakobsberg centrum spelas bara extrem metal, live.

Nils Gullbrandsson och barndomskompisen Micke Berggren får Jakobsbergs centrum att vibrera varje fredag. Sedan juni 2019 har radarparet drivit klubben Fredagsmangel, som lockar metaldyrkare från världens olika hörn. 

Hårdrockaren Micke Berggren bodde ett stenkast ifrån Jakobs Kök & Bar. Han var en stammis på krogen, men det var något som saknades för honom. Nils Gullbrandsson berättar om starten.

– Ja, Micke plockade upp sin mobil och spelade lite metal för krogägaren Tekin Cebbar och sa “Det här, det här gillar folk. Spela det här så kommer stället vara packat”, säger Nils Gullbrandsson.

Nils Gullbrandsson hand med Fredagsmangels logga. Foto: Linnea Wennström.

Sedan dess har Fredagsmangel rullat på. De började lokalt med att boka metalband från krokarna, men nu bokar de band som NervoChaos från Brasilien, Zelmaveth från Israel samt Satells och VLKN från Ungern. Men deras hjärtan klappar ändå högst för mindre kända band.

–Ja, vi har haft Eternal Evil från Järfälla som har spelat för oss. Det var 2019, då var de 16 bast och nu har de blivit signade, säger Nils Gullbrandsson.

Men han skryter ändå gott om vissa bokningar.

–Mork från Norge har vi fått hit och det var egentligen för stort för oss. Det var fantastiskt, säger Nils Gullbrandsson.

Och ratar andra band, hårt.

–Vi skulle aldrig boka band som Takida. Fan, vi har ett rykte att tänka på, skrattar Nils Gullbrandsson.

Den lilla lokalen i Jakobsbergs centrum fyller upp till 150 människor per kväll. I publiken sitter ibland Oden, 9, känd för låten “Karantän” som blev viral 2020 efter att ha tvingats att stanna hemma från skolan på grund av snuva. Utöver Oden brukar en 80-årig kvinna dansa styrdans med sin man på klubben.

–Alla är välkomna här, oavsett om du är en han, hon, hen, mörk eller ljus i huden. Enda vi kräver är att du kan uppföra dig, säger Nils Gullbrandsson.

Oden har signerat väggen vid Jakobs Kök & Bars entré. Foto: Linnea Wennström.

Nils Gullbrandsson
Ålder: 51 år
Bor: I Kista
Yrke: Lagerarbetare
Favoritband: “Svårt, men att boka in Sodom till Fredagsmangel skulle vara en dröm”
Husdjur: Tre rödhåriga katthanar, @thegoldendudes på Instagram
Fredagsmangel
Var: Jakobs Kök & Bar, Jakobsbergs centrum
Startade: 2019
Kommande spelningar:
Fredag – 29 april, Gigafauna (SE) och Tännebränne (SE)
Lördag – 30 april, Vanhelga (SE) och Revenge Prevails (SE)
Söndag – 1 maj, Satells (HU) och VLKN (HU)

Nils Gullbrandsson. Foto: Linnea Wennström.

Linni Ros Sitepu

linni.sitepu@jakobsbergsfolkhogskola.se

Linnea Wennström

linnea.vennstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se