NyheterOkategoriseradeSamhälleSenaste

Gränsöverskridande kompisträffar i Järfälla

Järfällakompis är kommunens samarbete med den ideella organisationen Nya Kompisbyrån för att öka gemenskapen i Järfälla. – Det är ett projekt som är till för att skapa gränsöverskridande möten, säger Mardin Baban som är verksamhetschef på Nya Kompisbyrån.

Järfällakompis matchar ihop nya och gamla Järfällabor med lika intressen, som kanske aldrig annars skulle träffas. Syftet med kompisträffarna är att skapa en gemenskap i samhället. Det är också ett bra tillfälle om man vill öva upp sina språkkunskaper. 

Coronapandemin har gjort att Järfällakompis har fått ställa om till digitala träffar. Trots coronaanpassningar har responsen varit positiv både från kommunen och de som blivit matchade. 

– Det har funkat jättebra även om vi såklart hoppas på att restriktionerna lättar och att vi kan börja matcha fysiska träffar så småningom, säger Mardin Baban. 

I vanliga fall får de nya vännerna fika, äta middagar eller gå på ett evenemang som Nya Kompisbyrån anordnat. Satsningen i Järfälla vill framförallt engagera barnfamiljer men vem som helst över 18 år kan få en matchning. Järfällakompis hoppas att det ska bli lättare för barnfamiljer att engagera sig när restriktionerna lättar. 

Hittills har ett 20-tal digitala kompisar blivit matchade i Järfälla och satsningen pågår till årsskiftet. 

Klara Borgenstierna Ploski 

klara.ploski@jakobsbergsfolkhogskola.se