FamiljhälsaNyheterSamhälleSenaste

Håll utkik efter fästingbussen

För dig som vill vaccinera dig mot TBE eller andra infektions- och virussjukdomar, finns det nu drop-in-tider via fästingbussen som erbjuder vaccinationer inför sommaren. Fredag den 28 april kommer fästingbussen till Järfälla

En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att infektioner från fästingar kan bli ett hot mot folkhälsan. Det växlande klimatet hjälper fästingar att sprida sig över större geografiska områden inom Sverige.

– Man ska absolut inte vara rädd för att gå ut i naturen. Men försiktig och noggrann är bra att vara, säger fästingforskaren Thomas Jaenson till DN.

Fästingar är som mest aktiva i ett varmare klimat. Antalet rapporterade fall av TBE i Sverige har mer än fördubblats åren 2013–2022, med hänsyn till en nedåtgående trend under pandemiåret, visar en tabell från Folkhälsomyndigheterna. 

Den vanligaste fästingsorten i Sverige kallas Ixodes ricinus. De flesta fästingar sprider inte sjukdomar, men vissa kan ställa till med besvär. De trivs bäst i sjö- och kustområden och fuktiga miljöer. Bor man nära riskområden är ett alternativ att vaccinera sig mot sjukdomen TBE. Ett annat alternativ är att klä sig i heltäckande kläder när man vistas i skog och mark och undersöka kroppen när man kommer hem. Skulle man trots alla försiktighetsåtgärder bli biten, bör man plocka bort fästingen omgående.

Fakta: Fredag den 28 april mellan kl. 14:00 – 18:00 kommer fästingbussen till Nettovägen 2, Järfälla. 

Foto: pexels.com

Andrea Nemeth

andrea.nemeth@jakobsbergsfolkhogskola.se