NyheterSamhälleSenaste

Man dömd för mordbrand – satte eld på familjens lägenhet

I vintras slog en man larm om att det brann i den lägenhet där han befann sig. Nu döms samma man för att ha anlagt branden.

Det var den 7 december förra året när brandkår, polis och ambulans larmades till platsen, ett flerfamiljshus i Jakobsberg. Där påträffade de den nu dömde mannen, inne i den rökfyllda lägenheten med två tändare i fickan. I lägenheten hittade de även cannabis och toarullar indränkta i brandfarlig vätska. Mannen ska enligt blåljuspersonalen ha uppträtt förvirrat och greps på platsen.

Mannen bodde i lägenheten tillsammans med sin syster och sina föräldrar men var ensam hemma vid tillfället för branden. Det hade brunnit bland annat i en säng, ett täcke och gardiner.

I Tingsrätten uppger mannen enligt domen att han inte minns att han ska ha anlagt branden. Men enligt förundersökningen ska mannen ha gjort sökningar på eld och bränder på sin mobil och dator.

Tingsrätten anser att det är en så kallad försvårande omständighet att det rör sig om ett flerfamiljshus med ett större antal lägenheter och dömer därför mannen för mordbrand, i lägst två och högst åtta år. 

Eftersom mannen bedöms ha lidit av en psykisk störning vid tillfället för brottet anser rätten att straffet ska avtjänas i rättspsykiatrisk vård.

Enligt mannens advokat Christina Mansfeld förnekar mannen brottet. Men hon lämnar ingen ytterligare kommentar om hur mannen mår eller framtida överklaganden.

Foto: Stine Christophersen

Anna Klein

anna.klein@jakobsbergsfolkhogskola.se

Stine Christophersen

stine.christophersen@jakobsbergsfolkhogskola.se