FeatureKulturNyheterSenaste

Hallå där Johanna Nilsson!

Intresset för rättvisefrågor och mode ledde till en bok och blogg om slow fashion, samt en egen smyckesproduktion. Nu är hon aktuell som föreläsare om hållbart mode i Järfälla.

Vad är slow fashion? 

-Det är ett tankesätt och en motreaktion mot slit- och slängsamhället. Det är en uppmaning att konsumera med mer eftertanke och sätta kvalitet framför kvantitet och att försöka ha så liten negativ påverkan som möjligt på människor och miljö.

Varför är hållbart mode viktigt?

-För att modeindustrin är så smutsig. Miljön tar stryk och människorna får löner som inte går att leva på och en del dör i förtid av de gifter som används av industrin.

Vilka är dina tre bästa tips för en mer hållbar garderob?

-1) Minimera, köp färre saker. 2) Förläng klädernas livstid genom att lappa och laga dem. 3) Förändra beteendemönstret, exempelvis genom att handla second hand eller att styra upp en klädbytardag.

Vad är den största utmaningen med slow fashion? 

-Att människor ska bli medvetna om att de inte betalar det verkliga priset för ett plagg. Du ser en fin och billig tröja i en butik, men inte oljan som använts för att framställa polyestern eller att den som producerat tröjan inte kan leva på sin lön. Det är en utmaning att få oss att se konsekvenserna av våra val.

Varför är det värt att komma och lyssna på dig i huset på höjden den 12 december?

-För att ni kommer att få massor av inspiration och konkreta tips på hållbart mode, men också få veta mer om hur problemen inom klädindustrin ser ut.

Lämna ett svar