NyheterSamhälle

Ikea skrotar Stockholms största bilträff

Barkabyträffen blir inte av. Ledningen på Ikea Barkarby sätter stopp för det populära bil-eventet.

Nu står det klart att Stockholms största bilträff inte blir av. Under tisdagen publicerade Barkabyträffens facebooksida ett inlägg där de delade med sig av nyheten. Barkarbyträffen, som brukar äga rum på Ikea Barkarbys parkeringsplats, har inte blivit av de två senaste åren på grund av coronapandemin och den efterlängtade träffen blir nu helt skrotad. Efter ett ledningsbeslut från Ikea blev det klart att parkeringsplatsen utanför Ikea Barkarby inte längre kommer att få användas varken i år eller framöver.

Kex Larsson, arrangör av Barkarbyträffen, tycker att det känns tråkigt att träffen ställs in. Evenemanget har arrangerats på Ikeas parkeringsplats i över tio år och arrangörerna har haft ett välfungerande samarbete med Ikealedningen. Han berättar att de haft en god dialog med säkerhetsansvarige på varuhuset, men att ledningen, som bytts ut under pandemin, nu tagit beslutet att avsluta samarbetet.
– Det har satt käppar i hjulet för vår del att behålla oss på platsen, säger Kex Larsson.

Det är inte heller helt tydligt varför de inte får vara kvar. Arrangörerna av Barkarbyträffen har endast fått höra att nya ledningen sagt nej. Kex Larsson tror att det kan ha att göra med att den nya ledningen inte är intresserade av att ha den typen av verksamhet på parkeringen.
– Rent krasst vill de inte ha folk som står och tomgångskör.

Kex Larsson. Foto: privat

Kex Larsson upplever att det är svårt att få tillstånd till den typen av evenemang. 
– Det vore tråkigt att hyra mark och behöva ta betalt när det tidigare varit gratis.

Barkarbyträffen drar mellan 10 000 och 30 000 unika besökare och är enligt Kex Larsson en viktig mötesplats både för unga och andra med fordonsintresse.

Barkarbyträffen. Foto: Kex Larsson

Hur har reaktionerna varit hos era besökare?
– De tycker givetvis att det är tråkigt att så pass uppstyrd träff inte kommer bli av på samma ställe.

Vad är framtidsplanerna?
– Nu ligger vi på is och försöker hitta en plats att uppehålla oss på men det är svårt att hitta en plats med ett så pass gott samarbete som vi haft.

När Järfälla i Fokus kontaktar Ikea hälsar företaget att det inte alltid finns en möjlighet att bistå med plats runt varuhusen, av anledningar som företaget inte går in på i detalj. Inga ytterligare förklaringar ges.

Tara Rezai Lindorm

tara.lindorm@jakobsbergsfolkhogskola.se