NyheterSamhälle

Inga LEDsna miner hos Ljusexperten

Rekordhöga elpriser under hösten och vintern gör att allt fler ser över sina elavtal för att dra ned på kostnaderna. Järfälla i Fokus har träffat Christian Baumann som driver Jakobsbergs lamptätaste butik.

På Vasaplatsen 7 lyser LjusExperten upp Jakobsbergs Centrum. Det är svårt att missa vad som säljs här inne. Butiksägaren Christian Baumann uppskattar att de har ungefär 10,000 lampor till försäljning.

– Det är mer än vad Ikea har, rent fysiskt i butik. 

Just nu är elpriserna rekordhöga. Men en av de få fördelarna med ett högt elpris är enligt Christian Baumann att fler får upp ögonen för led-lampan. 

– Led-lampan är ju dyrare, men har längre livslängd och drar mindre ström.

Det är inte första gången elpriserna rusar i taket. I augusti 2018 nådde snittpriset i Stockholm 56 öre/kWh, i november i år låg snittpriset på 83,5 öre/kWh. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att  54 procent av Stockholms hushåll har rörligt avtal, 34,3 procent har fast avtal och 11,7 procent övriga avtalsformer.

Christian Baumann berättar att LjusExperten i dag förbrukar mycket mindre energi än för fem år sedan på grund av att nästan alla deras ljuskällor nu är led-lampor. Detta har i sin tur också lett till att butiken inte blir lika varm som den blev av de gamla lamporna. De slipper därför använda sina fem luftkonditioneringssystem.

Christian Baumann. Foto: Adam Daver

Har du sett någon skillnad på försäljningen?
– Nej, kanske lite sämre försäljning, men jag skulle mer gissa på att kylan varit problemet.

Har butiken rörligt eller fast avtal?
– Ja det är ju tyvärr rörligt, men jag betalar i princip spotpriset. Så det är fortfarande ett väldigt bra avtal.

Didrik Öhlund

didrik.olund@jakobsbergsfolkhogskola.se