Nyheter

Munskydden slutsålda, men var är de?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar åter munskydd vid rusningstid i kollektivtrafiken. Ändå är ökningen av munskydd marginell, berättar Claes Keisu, pressansvarig för SL.

Med sina 1900 tåg och 500 bussar står SL för halva Sveriges kollektivtrafik. 

Claes Keisu, pressansvarig för SL, berättar att det, dagen efter de nya restriktionerna, är något fler resenärer som bär munskydd än tidigare. Men han påpekar att det inte är SL:s ansvar att hålla koll på den enskilda individens egna val. 

– Störst risk för trängsel är vid rusningstrafik morgon och kväll, men det vet nog våra resenärer om redan, säger han. Vi kör alla våra avgångar varje dag, precis som myndigheterna har bett oss att göra och går ut med den information de ger oss till våra resenärer. 

På Kronans apotek i Jakobsbergs centrum sålde munskydden slut i takt med att de nya rekommendationerna offentliggjordes under tisdagen. Apotekaren Mojgan Saipoor berättar att det är flest kvinnor och män i 50 årsåldern och uppåt som inhandlar munskydden. Stämningen bland kunderna har ändå varit helt okej, berättar Mojgan, som meddelar att det beräknas komma in en ny leverans av munskydd till apoteket under dagen.

TV: Så ser Järfällabor på att använda munskydd i lokaltrafiken.

Video: Olivia Bengtsson och Linnea Vennström.

För att munskyddet ska vara effektivt så krävs det att du använder det på rätt sätt. Så här rekommenderar Folkhälsomyndigheten en säker användning av munskydd:

Ta på munskydd

  1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
  2. Kontrollera att munskyddet är helt och rent.
  3. Placera munskyddet rättvänt över näsa, mun och haka. Om munskyddet har en formbar metallskena ska den placeras uppåt och böjas till över näsryggen. Banden ska sitta runt öronen eller runt huvudet om munskyddet har knytband.
  4. Se till att munskyddet sluter tätt utan några glipor. Om munskyddet inte sluter tätt vid kinderna, kan banden runt öronen kortas ner genom att du knyter en knut långt ut på banden. På så sätt kan passformen öka mot kinden.
  5. Rör inte munskyddet så länge du har det på dig, och se till att det täcker både näsa och mun hela tiden då du använder det.

Ta av munskydd

  1. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.
  2. Ta tag i banden bakom öronen och lyft bort munskyddet utan att röra resten av munskyddet.
  3. Kasta engångsmunskyddet i en papperskorg.
  4. Tvätta händerna eller använd handdesinfektionsmedel, exempelvis handsprit.

Källa: folkhalsomyndigheten.se

Stella Svärd

stella.svard@jakobsbergsfolkhogskola