FamiljNyheterSamhälle

Ny satsning på barn- och kvinnosjukvård i Barkarbystaden

En splitterny barnmorskemottagning och barnavårdscentral öppnas. I veckan kom beslutet om Barkarbystadens tillskott. För driften står Stockholms Läns Sjukvårdsområde.

Statsbudgeten ger 100 miljoner mer till Stockholms sjukvård 2022, meddelade Moderaterna i ett pressmeddelande i måndags. Att identifiera faktorer som kan leda till graviditetskomplikationer är en viktig roll på BMM, och man hoppas med de ekonomiska förstärkningarna kunna ge Järfällas blivande- och nyblivna föräldrar den lokala tillgängligheten. 

– Vi vill erbjuda fler alternativ i valet av mottagning, framförallt för den första tiden med ett litet barn, uppger Lars Rådén (M) ordförande i sjukvårds- och fastighetsfrågor om beslutet som just godkänts av Stockholm regions avtalsutskott.

Genom att minska stressnivån hoppas man kunna locka barnmorskorna till Barkarbystadens nya mottagningar, enligt Lars Rådén. Exempelvis att ge möjligheten att dela upp arbetspass mellan BMM och förlossningsvård samt minska restid till jobbet.

– Det är alltid en krävande process att starta nya mottagningar. Det finns ingen brist på barnmorskor i Sverige eller Stockholm, och vi tror att tillräckligt många kommer vilja jobba på den nya mottagningen, skriver Anna Starbrink (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnd i ett meddelande till redaktionen.

Samtidigt uppger många barnmorskor att de väljer att arbeta deltid på grund av faktorer såsom ohållbara arbetsförhållanden och lågt inflytande. Det slår en ny studie om barnmorskors arbetsmiljö fast där endast 52% av barnmorskorna uppges arbeta heltid. Studien är del av Malin Hanssons avhandling, doktorand på institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs Universitet.

Dörrarna för Barkarbystadens BMM och BVC slås upp på Karlslundsvägen 25 under hösten 2022. 

Emelie Perdomo

emelie.perdomo@jakobsbergsfolkhogskola.se