Kultur

JaKan Cirkus nya show: “Publiken kan förvänta sig andan i halsen”

Hur skapas egentligen en cirkusföreställning i praktiken? I vår sätts showen “Fever Dream” upp av cirkusgruppen JaKan Cirkus, i Gamla Folkets Hus i Kallhäll. För Järfälla i Fokus berättar två av ensemblens medlemmar om föreställningen, som ska spegla en akrobatisk och dansant feberdröm.

Järfälla i Fokus har fått följa med bakom kulisserna med två av föreställningens sju medlemmar, 18-åriga Marion Fjellsten och 27-åriga Linett Carlsson. De berättar att idén till föreställningen föddes redan för ett år sedan. 

– Vi hade tusen idéer på saker som vi ville göra och då kom vi fram till att i en feberdröm får allt plats, berättar Marion Fjellsten och fortsätter:

–  Vi hamnar i olika delar av drömmen där vi är i verkligheten och sen är vi inte det, då är det inre demoner som brottas med varandra. Det är olika känslor som vi representerar genom dans och koreografi. 

Det här är första gången som medlemmarna i gruppen JaKan Cirkus själva ansvarar för en större produktion, och det är en produktion som inte följer en tydlig berättelse. 

– Den har inslag av konflikter och känslor som kommer från egna erfarenheter, men det finns inte riktig någon “story”, säger Marion Fjellsten.

Cirkusföreställningen är fullspäckad med akrobatik, men det finns även inslag av dans. 

– Den här föreställningen är nog närmare dansteater än det varit tidigare, att vi tagit in dansen också utöver cirkusdelarna. Vi vill tillåta oss att göra det som inte alltid förväntas av en och att man får byta lite mellan olika genrer, förklarar Linett Carlsson.

 Den här typen av cirkus är inte så etablerad, så vi försöker göra den mer tillgänglig och lättsmält även för de som kanske inte är intresserade, säger Marion Fjellsten. 

De båda beskriver pjäsen som komplex och att den innehåller flera avancerade akrobatiska nummer. Något man kan tro kräver flera år av träning. Men för Linett Carlsson är cirkusvärlden ny. Hennes fyra år yngre syster, Isabell Carlsson, som också är en del av cirkusen, hade tjatat på henne i flera år. I något som kan ses som sann syskonanda fick Linett Carlsson suget att pröva på efter att lillasystern slutade tjata.

– Att hon är ny märks verkligen inte på scen, det vill jag poängtera. Det är en sjuk nivå på akrobatiken, dansen, teatern och scennärvaron. Man tror att hon har kört hela livet, säger Marion Fjellsten.

Starka band på och utanför scenen 

Föreställningen kommer att hållas under flera tillfällen i april och maj. Allt görs helt ideellt av cirkusens gruppmedlemmar, och det är ett sammanhang som enligt Marion Fjellsten och Linett Carlsson leder till nära relationer: 

– Gruppen är väldigt tajt. Det är en accepterande och öppen miljö, där alla verkligen kan lyfta varandras styrkor i akrobatiken, men även personligt. Och vi umgås även utanför det här sammanhanget, säger Marion Fjellsten.

Hon menar dock att det även finns utmaningar med att jobba så pass nära varandra.

– Vi är lite nybörjare på den här typen av produktion, så när man gör en föreställning så här nära inpå varandra skapas friktion, allt är inte frid och fröjd hela tiden.

Linett Carlsson stämmer in i utmaningarna: 

– Nej, det har inte varit enkelt. Men vi har hjälpt varandra väldigt mycket och det är tacksamt, för jag hade inte orkat med mer hinder. Vi har hittat sätt att jobba tillsammans och hjälpa varandra.

Marion Fjellsten svarar:

– Verkligen. Och det här kräver en stor tillit. Det hade varit väldigt svårt ifall man inte hade tyckt om varandra. Vi har jobbat otroligt mycket tillsammans. Det funkar så bra med hur vi arbetar, säger hon och fortsätter:

– Man hamnar liksom i en bubbla under de mest intensiva perioderna så att det här blir hela ens liv. Man har hela sin själ här och kommer varandra väldigt nära. Jag har absolut inget emot det, för det är en väldigt fin grupp människor.

Foto: Cathrine Carlsson

Ett tidskrävande intresse

Genom att lägga ner väldigt mycket tid på ett projekt kan det finnas en risk för att folk i ens närhet hamnar i skymundan. Linett Carlsson och hennes lillasyster har dock en lösning på det hela:

– Min syster och jag var redan väldigt nära varandra, och mamma och pappa hjälper oss mycket med cirkusen. Mamma har hjälpt till att fota och pappa hjälper till med ljudet på föreställningarna. Jag och min syster har helt enkelt löst det genom att dra in familjen, säger hon och fortsätter:

– Det är inte alla som har det så i gruppen. Jag har till exempel inte dragit in mina vänner, så under de senaste veckorna har jag definitivt försummat dem. Men de vet också att det har varit intensivt med föreställningen och att det är en tillfällig period.

Marion Fjellsten fyller 19 senare i år och tar studenten i juni. Hon har hållit på med akrobatik i dryga fem år och för henne känns det bara naturligt att få lite avstånd från familjen och utforska något hon väljer att beskriva som en möjlig framtid. 

– Jag har inte gett mina närstående så mycket att säga till om. Det har inte varit så konstigt för mig att vara borta mycket och ha egna saker för mig. Jag är ändå inne i en period där jag försöker hitta saker utanför rutinerna. Det blir nog rimligare när det blir något jag ser som väldigt viktigt.

– Mina andra vänner sätts tyvärr i andra hand men det kompenseras med att de kommer och ser vad det är vi jobbat på. Då blir de imponerade och får en förståelse, säger hon.

Känns det som att du har många bollar i luften?

– Ja, det är mycket som pågår. Jag har valt att läsa en del kurser kommande året istället. Bara för att få möjligheten att göra sånt här. På så sätt har jag hittat tiden, men det är fortfarande inte ett rimligt schema. Det är mer tid än jag har som läggs ner här, säger Marion.

– Det funkar för att det är så projektbaserat. Nu är det otroligt intensivt i två månader men efter det kommer det vara rätt lugnt. Det som blir kvar lite är jobb och skola, men man försöker balansera det så gott man kan. Jag sätter mig ibland med någon skoluppgift när jag är här.

Båda två är dock noga med att poängtera att även om cirkusen tar mycket av deras tid, så får det även mycket tillbaka. Bägger ler när de tittar på varandra och beskriver vad cirkusen betyder för dem.

 Vi får ut väldigt mycket. Det är väldigt givande och det skulle jag vilja påstå att det är för hela gruppen. Det är både socialt och en träningsform, säger Linett Carlsson.

– Alla i gruppen har liksom olika förutsättningar utifrån jobb och skola. Så vi försöker pussla ihop det så gott vi kan. Vi tar hand om varandra.

Marion Fjellsten fyller i:

– Det är så effektivt att det är så mycket fysisk aktivitet, man kan bocka av träningen! Sen är det även här jag har mina bästa vänner, det är nästan familjestatus på vår grupp. 

Kaosartad premiär

När Järfälla i Fokus pratar med Linett Carlsson och Marion Fjellsten har föreställningen redan haft premiär. Och den första kvällen var inte helt smärtfri. Mitt i alla förberedelser får Marion Fjellsten ett skrämmande besked. 

– Jag springer runt och fixar grejer. Då kommer det fram en i gruppen och säger: “Ja men alltså, vi kanske måste skjuta upp. Det brinner där nere.” Jag fick panik och trodde att det brann nere i foajén, berättar hon.

Branden, skulle det visa sig, var inte i foajén utan i en byggnad längs med bilvägen mot Gamla Folkets Hus. 

– När jag fick reda på vad som egentligen hände kändes det väldigt lugnt i jämförelse, vi fick bara skjuta på det en halvtimme. 

Både Marion Fjellsten och Linett Carlsson är i slutändan nöjda med resultatet. 

– Vi njöt verkligen av att vara på scen. Vi försöker interagera väldigt mycket med publiken och det lyckades vi med, säger Marion Fjellsten. 

De avslutar med att ge en varning för de som ska se föreställningen för första gången.
– Publiken kan förvänta sig andan i halsen, säger Linett Carlsson.

Datum för kommande föreställningar av “Fever Dream”, i Gamla Folkets Hus, Kallhäll:

Text och foto: Adam Gunnarsson
adam.gunnarsson@jakobsbergsfolkhogskola.se