FotoKultur

Järfällabornas historia visualiseras i fotoutställning

I år fyller Järfälla kommuns bildarkiv 60 år. Det firas med en fotoutställning där året 1963 gestaltar järfällabornas historia.

Året är 1963. Lars Gustafsson Jr, senare kommunfullmäktiges ordförande i Järfälla, sitter tillsammans med sin fästmö Gulli och sorterar de fotografier han använt sig av när han tidigare författat “Järfällaboken”. Sorterandet av bilder blir startskottet för Järfälla kommuns bildarkiv. 

I år fyller bildarkivet 60 år och det firas med en fotoutställning med temat “år 1963”, då arkivet grundades. Fotoutställningen visas på skärmar utanför Jakobsbergs kommunhus. På de sex olika skärmarna visas utvalda bilder från 1963, med tillhörande bildtext. Utställningen speglar en del av Järfällas historia och utveckling, men även människorna som en gång bott här och de livsmiljöer de levde i. 

Helen Sperens, bildarkivarie på Järfälla kommun, har ensam tagit fram alla bilder till utställningen. Hon gick igenom de över 20 000 bilder som ligger på Järfälla kommuns digitala arkiv, men även de analoga bilder som finns från år 1963. 

Helen Sperens inne i Järfälla kommuns bildarkiv. Foto: Rebecka Folkving

– Utställningen består av tolv fotografier med bildtext, det är en blandning av motiv – allt från sport till ett foto på den dåvarande äldsta pensionären i Järfälla kommun, säger Helen Sperens.

I utställningen finns det även två fotografier som aldrig tidigare visats från brandkåren Attunda. Helen betonar även att utställningen fungerar som en tidsresa, det går att läsa in mycket historia från bilder och de kan skapa en lokalhistorisk förankring. Helen hoppas även att utställningen ska leda till att fler använder sig av bildarkivet.

Text och bild: Rebecka Folkving
Rebecka.folkving@jakobsbergsfolkhogskola.se