FamiljJulKulturMiljö

Julpyssel och djurmys på 4H-gården i Kallhäll

På Kallhälls 4H-gård har det börjat julpysslas i veckan och på Lördag är det dags 
för det årliga juleventet med julpyssel, café och djurmys. Verksamhetsledaren
Jeanette Tuominen, 36 år, berättar vad en 4H-gård är och vad man kan göra där.

Jeanette Tuominen är verksamhetsledare på 4H-gården i Kallhäll. Hon klargör vad en 4H-gård egentligen är:

– 4H är en ideell barn och ungdomsorganisation. Tanken är att det ska vara en förening för unga, av unga. Man börjar när man är yngre på en 4H-kurs och sen finns det olika steg man kan gå så att man tillslut blir ledare och själv kan hålla i en 4H-kurs.

Alla 4H-verksamheter har inte gårdar och är inte alltid kopplade till en gård med djur. Gårdstänket är enligt Jeanette Tuominen vanligt i Stockholm, i andra delar av Sverige finns fler mindre 4H-klubbar. 

– Det kan vara ett gäng som tycker om att spela schack och så skapar de en 4H-klubb med inriktning schack. Det är det som är det häftiga med just 4H, du kan göra det du tycker är roligt.

Kallhäll 4H samarbetar med Järfälla kommun i öppen verksamhet. Denna vecka är det julpyssel. Då kan den som vill droppa in och göra egna julkort, färglägga bilder och skriva en önskelista till tomten. Man kan även göra valfritt pyssel med materialet som finns.

Djurteman brukar annars vara populärt då man kan gosa med hästarna och de andra djurenpå gården. Det finns förutom hästar, får, höns och minigrisar även ett kaninhotell. Gården hade förra veckan ett kretsloppstema med hönsen i fokus då man hämtade ägg och gjorde muffins med äggen. Man fick lära sig om kompostering och vad hönsen äter.

– Det kan även vara naturtema där vi till exempel pratar om och gör ett insektshotell. Vi förklarar hur viktiga insekter är för naturen och även för oss människor, säger Jeanette.

Michelle, 10 år, som hjälper till att göra i ordning kvällens pysselbord, går just nu på en av 4H-kurserna på torsdagar.

– Man lär sig mycket om djur och natur, säger Michelle. Jag tycker först och främst om att jobba med hästarna och sen fåren.

Michelle och hästen Bill. Foto: Linda T Olivé

Michelle vill fortsätta med miniledarkursen och så småningom kunna gå ledarkursen. 

I helgen är det dags för det årliga juleventet på gården. Djuren är ute i sina hagar och förutom ponnyridning tas även de fyra fåren ut på gården så att man kan hälsa på dem lite närmare, man kan även få en chans att klappa hönsen. På grund av den rådande svinpesten i landet så måste de två minigrisarna på gården, Torsten och Trynet, hållas på avstånd från människor eftersom sjukdomen är så smittsam.  

Därför kan man inte klappa grisarna i år, men det går bra att se dem i hagen. Cafét kommer även att vara öppet och hembakat fika, våfflor, toast och olika drycker finns att köpa. Ponnyridning erbjuds och det blir fiskdamm och försäljning av handgjorda armband.