EkonomiPolitikSamhälle

Historiska hyreshöjningar kan vänta Järfälla

Bostadsbolagen vittnar om kraftiga kostnadsökningar i år och Järfälla är inget undantag. Nu förbereder sig Hyresgästföreningen för hårda förhandlingar som kommer innebära kompromisser. 

Hyresförhandlingarna i Stockholmsregionen är i full gång och Hyresgästföreningen har rapporterat om historiskt höga hyreskrav från bostadsbolagets sida. Höjningarna kan bli på 12% eller högre. Här i Järfälla väntar hyresgästföreningen spänt på bostadsbolagens krav inför höstens förhandlingar. Richard Dazley, ordförande och lokal förhandlare i Järfälla kommun, befarar höga yrkanden och tuffare förhandlingar i år.

– Jag är rätt säker på att vi kommer få se större höjningar i år tyvärr. Det finns en del kostnadsökningar som inte går att förhandla runt, säger Dazley.

Kostnadsökningarna gäller både de höga ränteläget samt ökade avgifter till kommunen för vatten och sophämtning, något som bostadsbolagen garanterat kommer ta höjd för i förhandlingarna menar Richard Dazley. Samtidigt vill han inte vara alltför pessimistisk, det finns fortfarande stort förtroende för hyresgästföreningens förmåga att framförhandla rättvisa hyror.

– Det bostadsbolagen kräver och vad de får är inte samma sak, vi är rätt bra förhandlare måste jag ändå påstå. 

Tidningen Hem&Hyra rapporterade tidigare i år om fjolårets förhandlingar. Då begärde det allmännyttiga bostadsbolaget Järfällahus en 6.06% höjning – vilket sen förhandlades ner till 3.49%. Oftast kräver de privata bostadsbolagen lite högre hyra än de kommunala bolagen, men utfallet blir ofta detsamma. 

– I slutändan är det allmännyttans nivåer som blir vägledande för de privata hyreshöjningarna, säger Dazley. 

Nils siwe
Nils.Siwe@jakobsbergsfolkhogskola