KulturNyheterSenaste

#KulturiCorona – Studenten Tova Österman lärde sig spela piano i karantänen

Tuva Österman är en av alla elever på Jakobsbergs folkhögskola vars vårterminsstudier inte riktigt blev som planerat. Men hemmakarantänen gav henne tid att ta upp ett gammalt intresse, lära sig spela piano.

När coronaviruset spreds över världen var Tuva Österman en av alla studenter i landet som fick övergå till distansundervisning online. Sedan mitten på mars har hon suttit i karantän hemma.

-Det har varit väldigt trist, man blir instängd och det blir långtråkigt. Då är det lätt att få lite ångest, säger Tuva Österman som sedan mitten på mars hållit sig hemma.

Men pandemitiden har också fört med sig någonting bra för Tuva Österman. Hon har fått chansen att utveckla ett av sina stora intressen. Musik har hon alltid tyckt om och det är något som betyder mycket för henne. Tuva Österman har sjungit ända sedan hon lärde sig prata. Först blev det mest sånger ur Astrid Lindgrens sagor innan ett större musikintresse väcktes. Den tid som nu frigörs av att inte behöva åka till skolan och av att inte kunna träffa lika mycket människor har Tuva lagt på att spela instrument. Både ukulele och gitarren har dammats av, men framförallt så har Tuva utvecklat sina förmågor på pianot.

-Jag spelade lite piano när jag var fjorton, men lärde mig mest bara basackorden. Jag var kanske en tvåa på en tiogradig skala innan karantänen, men nu är jag åtminstone en femma.

Trots att Tuva upplever att det är svårare att känna sig glad och vara flitig under dagarna håller hon sig fokuserad med pianospelande och promenader, något hon även tipsar andra elever att göra.
Samtidigt som hon kämpar på med matten under skolans onlinelektioner ser hon fram emot sommaren då hon ska spela ännu mer piano och umgås med sina kusiner.

– Jag vill bara att det här ska vara över och att allt ska vara som vanligt!

Se Tuva spela piano

Text: Alina Österström
alina.osterstrom@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild och video: Privat