NyheterSenasteSport

Inifrån isoleringen: Eva Nilsson om coronalivet och cykling

Eva Nilsson, 77 år gammal, är deltagare på seniorkursen Klassisk Bildning på Jakobsbergs Folkhögskola. Sedan kursen sattes på paus i mars är det bland annat cyklingen som hjälper henne att bryta isoleringen.

Sedan mars i år har Eva Nilsson varit isolerad eftersom hennes ålder placerade henne i en riskgrupp.

Vad kände du när du insåg att du skulle behöva isolera dig? 

– Det är väldigt konstigt faktiskt. Jag fyllde år häromdagen, och då kom det några, men inte så många. Vi skulle varit femton personer. Det har varit många födelsedagar som har blivit inställda. Det är tråkigt att man inte kan planera inför sommaren. 

Hur gör du för att inte deppa ihop totalt? 

– Jag vet inte, jag läser en del och tittar på TV. Brukar även göra den här morgongymnastiken som Sofia Åhman anordnar på Sveriges Television. Men det är jättetråkigt att man inte kan gå på bio och teater och sådär. 

Eva Nilsson är även en av deltagarna på Seniorkursen – Klassisk bildning som Torbjörn Berggren håller på Jakobsbergs folkhögskola. Hon har varit deltagare på kursen i nästan tio år, vilket möjliggörs av att de hela tiden lär sig nya saker och behandlar nya ämnen. Det är en kurs där deltagarna får förkovra sig i kultur och lära sig mer om världen. Bilda sig helt enkelt. Eva uppskattar kursen mycket och hon har umgåtts med flera av deltagarna även privat. Men den tionde mars hölls sista kurstillfället. Varför det blev så vet hon inte. 

– Vi fick bara information om att kursen pausades på grund av Corona. Det är lite synd. Jag skulle gärna ha fortsatt kursen online.

För att reda ut varför kursen inte fortsatte på distans kontaktade jag skolans ledning och fick svar per mail av biträdande rektor Felicia Hedström.

– Vi valde att pausa seniorkursen då vi var osäkra på hur det skulle fungera med distansstudierna. Vi hade också ett behov av att koncentrera våra lärarresurser till våra längre kurser så att deltagarna där hade möjlighet att klara sin gymnasieexamen eller gå klart sin yrkesutbildning. Nu har vi hunnit samla oss lite och därför kommer vi att köra seniorkursen på distans till hösten. 

Något som kan ses som ett glädjande besked för Eva Nilsson som anmält sig till höstens kurs, men varit osäker på om den kommer bli av. 

Hur gör du för att hantera den ovissheten om framtiden? 

– Ja det verkar ju som att man inte kommer kunna åka utomlands i år, det är jättetråkigt. Det är ju lite svårt i och med att jag bor ensam, jag tror det är lättare för de som är ett par. Men man får ringa. Imorgon ska jag träffa en väninna, hon ska ta bilen till Hässelby slott och jag cyklar dit och så ses vi ute. Det ska bli roligt. Det här med att cykla är verkligen bra. 

Cykling, berättar hon, har utgjort en stor del av hennes liv. Hon har cyklat i de flesta länder i Europa och brukar cykla flera mil om dagen för att hålla igång. Hon är även en aktiv medlem i Cykelfrämjandet, ett förbund som vill främja cyklandet i Sverige, och brukar vara med på deras cykelresor eller själva leda dem. Hon tipsar om att de anordnar cykelkurser för de över tretton år som inte kan cykla, en kurs som hon skulle varit med att hålla nu i maj men den blev framskjuten till augusti. Cyklingen har också varit en räddning när pandemin har gjort andra transportmedel potentiellt livsfarliga. Tack vare den har hon kunnat ta sig ut och inte bara röra sig i sitt närområde. 

Vad är det bästa med att cykla? 

– Den friska luften och att man får se saker man annars inte hade sett. Jag minns en gång när vi cyklade på den franska landsbygden och det doftade så oerhört gott, de odlade tobak och skördade solrosor. Det var fantastiskt att se och det hade vi antagligen inte fått se om vi inte hade cyklat. Dessutom upplevs man som mindre hotfull när man kommer på cykel, det blir lättare att prata med människor och få kontakt.

Text: Julia Videgård
julia.videgard@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Privat