FamiljMatNyheterSenaste

Veckans test: UberEats, Wolt eller Foodora?

I tider av social distansering och hemmakarantän väljer fler och fler att beställa hemkörning av middagen. Men vilken av alla take away-appar levererar snabbast, är billigast och har störst utbud? iFokus testar UberEats, Wolt och Foodora! 

Jag sätter mig vid matbordet och börjar installera alla apparna. Sedan tar jag en snabbt titt på nätet för att kolla om jag kan hitta några rabattkoder till någon av dem, men lyckas bara hitta en för Ubereats. Jag skriver in ”serverad” och får därför gratis frakt från restaurangen till min port som annars skulle kosta 49 kr. Wolts leverans kostar 59 kr och Foodoras 39 kr. 

Wolts utbud är bredast. Där finns faktist en hel del ställen att beställa mat ifrån. Allt från fina restauranger på Östermalm till både raw food och snabbmat. Detsamma gäller för Ubereats, deras utbud är lite tunnare men ändå tillräckligt tillfredställande för att kunna beställa hem mat oavsett vad jag är sugen på. Foodora verkar dessvärre bara leverera snabbmat.

Jag beställer från alla samtidigt. De lovar en leveranstid på mellan 30 till 40 minuter och då är restaurangerna mellan 1-2 km bort. Alla erbjuder att lämna maten utanför dörren utan någon fysisk kontakt. 

Den första som knackar på dörren är en kille från Ubereats. Leveransen tog bara 17 minuter från beställning till dörren. 

Därefter får jag ett samtal från personen som levererar åt Foodora. Han har åkt fel. Vi snackar i några minuter och jag möter honom senare på gatan. Leveransen tog ändå bara 30 minuter. 

Sist kommer Wolt som tog 36 minuter på sig. Alla rätterna är fortfarande varma när de kommer innanför min dörr. 

I alla appar krävdes det att jag beställde för minst 120 kr per restaurang för att ens kunna göra en beställning. Det blir alltså 120 kr + leveransavgiften som minimum om du vill beställa hem med någon av dessa appar. Vissa närliggande ställen så som McDonalds och dylikt levererade inte hem till mig även fast valet fanns i appen. Avståndet till dem restaurangerna kunde ibland vara mindre än 2 km. Det framgick aldrig varför det inte var möjligt. 

Notan blev hög i alla apparna för mig som studerar. Dyrast blev Wolt på grund av leveranskostnaden. De tog också längst tid på sig men det är ändå dem jag skulle beställa från igen ifall jag inte kan gå och handla själv. Eftersom de hade det mest tillfredställande utbudet och enklaste sättet att manövrera runt i appen på. Att de kom några minuter senare än dem andra tycker jag inte spelar någon roll, men om det är viktigt för dig att få maten i tid – då ska du välja UberEats. 

Text: Emerik Einerstam-Karis
emerik.einerstam.karis@jakobsbergsfolkhogskola.se
Foto: Kai Pilger on Unsplash