LedareSenaste

Ledare: Lärdomar från Sveriges minsta lokaltidning

Onåbara politiker, gräv och en engagerad lokalbefolkning har präglat de senaste två veckorna på Järfälla i Fokus. Tara Rezai Lindorm och Ellinore Levinsson reflekterar över sin tid som chefsredaktörer på Sveriges minsta lokaltidning (källa: ingen).

Det finns många utmaningar med att arbeta som journalist, framförallt lokaljournalist. Speciellt när man arbetar på Sveriges minsta lokaltidning (källa: ingen). Svårigheterna uppenbarar sig till exempel när våra reportrar försöker få tag i lokalpolitiker utan framgång eller när vår största konkurrent Mitt i Järfälla snuvar oss på våra idéer framför näsan på oss.

Vi har också fått signaler om att våra idéer tipsar konkurrenten. I vintras skrev till exempel vi om posthuset i Jakobsbergs centrum som ska rivas, fem dagar senare skriver Mitt i om samma sak. Och ja, vi förstår att detta kan handla om slumpen, men det känns ändå som ett hugg i journalisthjärtat när en snarlik text dyker upp i andra kanaler. Det är ju också näst intill omöjligt att inte publicera snarlika texter när man bevakar samma relativt liten kommun. 

Vår tidning är inte heller så välkänd bland Järfälla-borna som Mitt i, vilket ibland gör folk misstänksamma och förvirrade. En lokalpolitiker som en av våra reportrar redan intervjuat, bara några timmar tidigare, hör sedan av sig till tidningen och frågar: Vad är Järfälla i Fokus?

Även om vi är en förhållandevis stor redaktion så har vi extremt begränsat med tid. Under en vecka i december och två veckor i april ska vi försöka etablera oss som en seriös och relevant lokaltidning. Ändå har vi under vårens två veckor publicerat närmare 50 texter. Våra journalister har ivrigt och med stor framgång producerat artiklar, reportage, krönikor och enkäter. Vi har till och med lyckats publicera två lokalgräv, den ena om Sverigedemokraternas ersättare i kommunfullmäktige som sprider prorysk propaganda. Och den andra berör markföroreningar under Björkebyskolan i Skälby som inte har sanerats, trots kommunens kännedom.

Textproduktionen har på Järfälla i Fokus skett på löpande band. Det är reportrarnas förtjänst att rollen som chefredaktör har varit en fröjd att ta på sig. Vi har också lokalbefolkningen i Järfälla att tacka. Eldsjälar, engagerade och initiativtagare har fyllt våra (digitala) sidor och gjort arbetet roligare och intressantare.

Snart stoppar vi pressarna för den här gången, men frukta inte! I höst kommer nya hungriga journalister ta emot stafettpinnen och vi ser fram emot att se vad de gör med den.

Ellinore Levinsson

ellinore.levinsson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Tara Rezai Lindorm

tara.lindorm@jakobsbergsfolkhogskola.se