SportTräning och hälsa

Föräldrar skapar samhörighet på Söderhöjden

Fotboll, basket och läxhjälp ska bidra till sammanhang på Söderhöjden. Awil Hassan och fyra andra föräldrar startade upp en förening för att hjälpa föräldrar och ungdomar.

På Frihetsvägen 44 på Söderhöjden håller föreningen S.F.O.U.F (Söderhöjden föräldrar och ungdomsförening) till. Varje söndag mellan 11–16 bokar de gymnastiksalen i Tallbohovskolan. Där håller de i aktiviteter som basket, fotboll och innebandy. Intresset är stort, ungefär 6070 ungdomar kommer varje söndag.
– Det har blivit jättepopulärt. Vi delar in barnen i olika grupper baserat på ålder, så får alla grupper en timme ungefär. De är ju lediga då så de kör på, säger Awil Hassan, sekreterare för föreningen.

På söndagarna är både tjejer och killar med och spelar, men föreningen har också basket för bara tjejer. Många av dem spelar redan i Järfälla Basket.
– Men dom tycker det är jätteroligt, vi spelar ju mest för kul, berättar han.

Det var för fem år sedan Awil Hassan och fyra andra föräldrar bestämde sig för att de ville engagera sig för ungdomarna på Söderhöjden. Då startade de S.F.O.U.F och det tog inte lång tid innan föreningen blev populär. Idag har de över 300 medlemmar, både vuxna och barn.
– Vi ville göra något för trakten här. Det händer så mycket här, så vi ville fånga upp barnen i tidig ålder. Vi vill förebygga, se till att barnen inte halkar efter i skolan och så. Vi är bara föräldrar som försöker göra någonting och engagera.

Awil Hassan berättar att S.F.O.U.F även har hjälpt nyanlända att lära sig svenska. Foto: Jenny Olsson.

Under två tillfällen i veckan har föreningen läxhjälp för ungdomarna, då är de på Huset på höjden.
– När de kommer dit brukar vi först göra något kul, sen har vi läxhjälp och sitter och räknar och så. Vi försöker bygga karaktär för barnen.

För att ge både ungdomarna något att göra under den långa sommarledigheter har de planerat in aktiviteter då också. I sommar ska de cykla i naturen, gå och bada och ha en fotbollsturnering. De brukar också gå ut och vandra.
– Det är bättre att de gör någonting istället för att de hänger runt på gatorna och så. Två månader är länge.

Det är inte bara ungdomar som har aktiviteter tillsammans med föreningen, de hyr även in en personlig tränare en gång i veckan för mammorna. Awil Hassan berättar att mammorna kände att de ville göra någonting för sig själva. De ska också börja simma en gång i veckan.

Föreningen får ekonomiskt stöd från kommunen, vilket gör att de kan erbjuda alla sina aktiviteter utan någon kostnad för ungdomarna och deras familjer

Jenny Olsson

jenny.olsson@jakobsbergsfolkhogskola.se