FeatureKulturNyheterOkategoriseradeSenaste

Luciafirande med Musikhjälpen-tema i Kallhäll

Tidigare i veckan genomförde Ulvsätraskolan ett välbesökt luciafirande. Förutom att sprida ljus i decembermörkret hade luciatåget ett annat syfte – samla in pengar till Musikhjälpen som i år har temat – Alla har rätt att funka olika.

Förväntan ligger i luften inför luciatåget på Ulvsättraskolan. Tredjeklassarnas föräldrar och syskon är samlade. Främst i tåget går nioåriga Rukaja Aboalkoor. Det är första gången hon är lucia och det är nervöst. Dels för att många ser på men även för att hennes familj är på plats och kikar.
–Det var pirrigt i magen. Vi har övat den här veckan och förra veckan. Det är viktigt att sjunga rätt och sen var det jobbigt att vara längst fram. Jag kollade på min pappa hela tiden. Han var längst bak och stod på bordet och klappade. Då blev jag gladare, berättar Rukaja.

Ann-Christine Sjölander, lärare, berättar att det är fjärde året som skolan genomför luciatåget och tredje året som klassen gör en insamling till Musikhjälpen.
– Årets tema handlar om att alla ska få vara med och att alla är lika mycket värda. Det är ett greppbart tema för oss eftersom vi har funktionsvariationer i vår vardag och kan se att det kan innebära svårigheter, men att det inte påverkar människovärdet.
Det känns givet att vi inte ska döma varandra efter prestationer, säger Ann-Christine.

En annan elev som deltog i luciatåget var nioåriga Joel Ramirez som var ensam om att stå för ett soloframträdande. Även han var nervös men efteråt aningen besviken.
–Det kändes pirrigt och bra men också lite dåligt eftersom jag gjorde fel på några ord, berättar Joel.

På frågan om vad som var bäst med luciatåget svarar Rukaja “Fikat”. Joel Ramirez flikar in med att det finns kaffe och juice också. I veckan har klassen pratat om Musikhjälpen och årets tema, Rukaja har koll på läget.
– Jag vet att det finns tre personer i en bur som hjälper Musikhjälpen att få in pengar. Pengarna detta år går till sjukhus och människor som inte ens kan se, säger Rukaja Aboalkoor.

Klassen samlade förra året in hela 11 001 kronor och är på god väg att nå förra årets insamling. Förutom fikat har 3b på Ulvsättraskolan också gjort armband. Joel har gjort ett armband som säljs av personalen till förmån för Musikhjälpen.
– På mitt armband står det “var stolt”. Man ska vara stolt över sig själv och ha det bra. Att man ändå fick ett liv, säger Joel.

En annan som är stolt är läraren Ann-Christine Sjölander.
– Helt fantastiskt att vi kunde samla in så mycket förra året. Har en liten vag förhoppning att vi ska nå förra årets mål men det känns nästan svårt. Julen är kommersens tid och jag tycker att Musikhjälpen är en fin motvikt till det. Musikhjälpen blir lite som en modern version av att vi ska bry oss om varandra, som är en del av julens budskap, säger Ann-Christine Sjölander.

 

 

Text och bild:
Adam Johansson
adam.johansson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar