SamhälleSport

Nu kan Järfälla-ungdomar testa sina krafter vid nya armbrytarbordet 

Allt fler upptäcker armbrytning tack vare videor på sociala medier. På fritidsgården Viksjöträffen kan ungdomar prova sporten vid Järfälla kommuns första professionella armbrytarbord. 

Det var tack vare ett initiativ från världsmästarinnan Heidi Andersson, Sveriges främsta armbryterska, som fritidsgården Viksjöträffen fick ett riktigt armbrytarbord tidigare i år. Tillsammans med två handledare från Kometbrytarna IF, en armbrytarklubb med sitt säte i Järfälla, höll hon i en introduktion till armbrytning på fritidsgården. 

Philip Rasmussen, fritidsledare på Viksjöträffen, berättar att många nyfikna ungdomar dök upp kring bordet:

– När Heidi var här kom det 80-90 personer och provade med Heidi. Då var det jättestort intresse, säger han. 

Intresset för armbrytning växer bland unga. Tidigare i år fick fritidsgården Viksjöträffen ett armbrytarbord. Foto: Privat

Anders Ohlsson från Kometbrytarna IF säger att intresset för armbrytning definitivt har ökat. 

– Tack vare sociala medier och exponeringen som armbrytning har fått de senaste åren har fler hittat till sporten. Nästan alla som hittar till oss har sett videor på till exempel YouTube och vill komma och prova på riktigt, säger Anders Ohlsson. 

De senaste tre åren har medlemsantalet mer än dubblerats i Kometbrytarna IF. I år har föreningen 68 medlemmar, en tydlig ökning från 27 medlemmar 2022. 

En mansdominerad sport

Skillnaden i antalet män och kvinnor bland medlemmarna är markant. I år är endast 8 av 68 medlemmar kvinnor. Anders Ohlsson tycker det är tråkigt att så få tjejer hittat till sporten, men han framhåller nivån på de som är aktiva:

– Sverige är en av världens bästa nationer gällande armbrytning för kvinnor, där håller våra kvinnliga armbrytare extremt hög kvalitet. 

Enligt Anders Ohlsson är problemet för armbrytarjejer att det finns för få andra tjejer i klubbarna att träna mot. Istället måste de bryta mot killar, vilket gör att de ofta inte får chans att nå sin fulla potential. 

– Jag tror att man behöver vara ute i skolor mer och uppmärksamma att sporten finns! säger han. 

Fritidsledaren Philip Rasmussen säger att det fanns intresse hos både tjejer och killar när bordet invigdes på Viksjöträffen. Nu är tanken att bordet också ska kunna flyttas runt till andra mötesplatser i kommunen, och att det ska kunna tas med till skolor. 

– Förhoppningen är ju att det kan bidra med gemenskap och att vidga vyerna för ungdomar, för det är inte en så känd sport, säger Philip Rasmussen.

Text: Ella Brodin
ella.brodin@jakobsbergsfolkhogskola.se