Buddhisttempel i Jakobsberg fyller 30 år – ett andligt hem i en vanlig villa
Vad gör ett buddhisttempel mitt i ett stillsamt villaområde i Jakobsberg? I en helt vanlig villa med välklippt gräsmatta,ligger Buddhist Vihara– Sveriges äldsta Sri Lanka-buddhisttempel. I år firar templet 30 år, och bakom fasaden pågår ett liv som är långt ifrån vardagen utanför.
– Dagen börjar tidigt, berättar Chandra Nawaratne, en de två munkarna som bor i templet. Han vaknar vid femtiden, mediterar och reciterar texter. Efter frukost tar de emot besökare, utför ceremonier eller planerar resor.
Besökarna är en blandning av lokalbor, andligt sökande svenskar och medlemmar ur den lankesiska diasporan. Många kommer för att hitta ro, medan andra söker stöd i svåra livssituationer.
Trots 30-års jubileum planerar templet inget större firande. Istället ligger fokus på nyårsfesten som börjar den 13 april, då de förväntar sig uppemot 500 besökare. Då räcker inte villan i Jakobsberg till och föreningen hyr istället in sig i en större lokal i närheten.
Att vara munk i Sverige
Chandra Nawaratne kom till Sverige 2009 efter att ha utbildat sig till munk i Myanmar. Men att leva som buddhistmunk i Sverige är inte alltid enkelt.
– Det är mycket resande, säger Chandra Nawaratne. Vi åker ofta långa sträckor för att delta i ceremonier. Dessutom är det svårt med donationer – här i Sverige är folk inte vana vid att ge till munkar. Många vet inte ens vad en munk är. Ibland blir vi bara stirrade på.
Eftersom det finns få buddhistmunkar i Sverige förväntas Chandra Nawaratne ställa upp varhelst han behövs, Luleå, Malmö eller Göteborg – en munk säger aldrig nej. Men det finns också mer praktiska utmaningar.
– Det går inte att köpa munkkläder här. Allt måste skickas från Asien, förklarar han.
Enligt buddhistisk tradition får munkar inte äga något eller tjäna pengar. De lever helt på gåvor och donationer. Templet är därför en viktig samlingsplats för buddhister från hela landet. Här firas buddhistiska högtider, och munkarna är ständigt tillgängliga för att ge välsignelser, erbjuda rådgivning eller leda ceremonier.
Mitt i templets vardagsrum står ett bodhiträd – ett symboliskt hjärta i den buddhistiska traditionen, under vilkets krona Buddha nådde sin upplysning. Men trädet, som i hemlandet representerar upplysning och stillhet, har svårt att rota sig i det svenska klimatet.
– Det växer inte så bra här, det är för kallt, säger Chandra Nawaratne
Han plockar fram sin mobiltelefon och visar en bild från sitt besök i den botaniska trädgården i Uppsala. Där han fann ett fullvuxet bodhiträd.
– Det var vackert att se, säger han.
Trädet i vardagsrummet har kanske inte vuxit sig stort – men det har däremot templet. Efter 30 år har verksamheten börjat växa ur villan, och templet planerar nu att bygga större lokaler i Järfälla. Målet är att skapa en plats med mer utrymme för ceremonier, högtider – och även socialt stöd. Eftersom templet ligger i ett villaområde har de ibland oroat sig för vad grannarna ska tycka.
– Men det är ingen som har klagat. Grannarna är snälla. Och vi är inte särskilt högljudda, säger Chandra Nawaratne.
Text och foto: Måns Johnsson
mans.johnsson@jakobsbergsfolkhogskola.se
