Kartläggning: Olika längd på lunchen i Järfällas grundskolor
Livsmedelsverkets nationella riktlinjer rekommenderar minst 20 minuters skollunch. Något en grundskola i Järfälla kommun inte följt förrän nu. Järfälla i Fokus har kartlagt lunchtider i kommunens mellanstadier.
I Järfälla kommun serveras lunch till cirka 14 000 barn och ungdomar varje dag. Det finns ingen reglerad längd på lunchrast i skollagen, men enligt Livsmedelsverkets riktlinjer bör den vara minst 20 minuter. Detta för att eleverna ska få tillräcklig tid för att ta mat, äta vid bordet och lämna in disk.
I början av april avslöjade Mitt I att mellanstadieeleverna på Lundskolan endast haft 15 minuter på sig att äta skollunchen. Efter artikeln valde rektorn att förlänga tiden till 20 minuter. Enligt Skolverket är skolmåltiden en del av utbildningen, som också har stor betydelse för hälsan. De menar att det är en förutsättning för trivsel och lärande att eleverna inte går hungriga. En stressig miljö kan göra det svårare att hinna äta tillräckligt mycket mat.
Nu har Järfälla i Fokus tittat närmare på hur lång tid mellanstadieeleverna i kommunen får på sig att äta i matsalen.
Två skolor som utmärker sig i vår kartläggning är Barkarbyskolan och Vattmyraskolan.

Där har eleverna en sammanlagd lunchrast på en timme – men istället för att ha den i ett svep som övriga skolor har rektorn beslutat att dela upp den i två. Eleverna har 20-30 minuters schemalagd tid i matsalen för lunch följt av en kortare lektion, därefter kommer ytterligare en rast för utomhusaktiviteter på skolgården. Upplägget, som skolan haft i ungefär tre år, infördes då personalen märkte att många elever prioriterade att gå ut på rast och blev stressade ifall deras klasskompisar blev klara tidigare.
– Vi valde att göra det här dels för att få ner stressnivåerna i matsalsmiljön. Nu märker vi att det har blivit bättre. Barnen sitter på sin bestämda tid eftersom de inte missar något annat. Det blir då lugnare i matsalen, barnen äter bättre och det blir även mindre matsvinn. Äter barnen mer så blir de också piggare, vilket leder till bättre undervisning på eftermiddagen, säger Rickard Enfors, rektor på Barkarbyskolan.
– Om det är något negativt så är det väl schematekniskt, att det är fler ställen som undervisningen måste brytas. Så inte ur barnens perspektiv utan för oss vuxna med schemaläggningen, tillägger han.
Så här ser det ut för mellanstadieelever på andra grundskolor i kommunen (avser tid i matsalen):

Vi har sökt Skälbyskolan, Ulvsättraskolan, Fastebolskolan, Fjällenskolan och Aspnässkolan, men de har ännu inte svarat.
Text: Alice Tande
alice.tande@jakobsbergsfolkhogskola.se
