NyheterSamhälleSenaste

Oönskat sommarlov för flygledarstudenten Don Lee

Flygledarutbildningen skulle precis ta fart på riktigt. Då slog coronapandemin till som en blixt från klar himmel och studierna pausades. Nu är Don Lee ledig till augusti. 

I februari påbörjade Don Lee, 22 år, en utbildning till flygledare. Flyttlasset tog den tidigare flygvärden från hemstaden Stockholm till Malmö i Skåne. Där kom de första sex veckorna av utbildningen att bestå av teori. Därefter var tanken att studenterna skulle få börja med det som dem väntat på. Att få arbeta praktiskt. Men i mitten av mars slog pandemin till och eleverna hann inte börja med det praktiska arbetet i simulatorerna.

– Först fick vi höra att skolan skulle stänga ned i två veckor, men efter drygt en vecka fick vi reda på att skolan skulle stängas ned till augusti, säger Don Lee.

Anledningen var att deltagarna på utbildningen inte kunde öva med simulatorerna på egen hand. Det krävdes fysiska träffar tillsammans med handledare men det fungerade inte då flera av skolans elever kommer från andra länder som var stängda. Skolan har elever alltifrån Kazakstan till Saudiarabien och dessutom är många av instruktörerna på utbildningen danskar som inte kunde ta sig till skolan för att jobba.

Istället för att öva med simulatorerna fick Don Lee packa väskorna och bege sig hem till Stockholm igen. Han har full förståelse för skolans beslut men tycker ändå att det var jobbigt att det blev som det blev. 

– Jag hade precis blivit bekväm med flytten och kommit in i rutinerna. Dessutom var jag taggad på att få prova simulatorerna efter all teori, säger Don Lee.

När Don Lee kom hem till Stockholm visste han inte vad han skulle göra. Hela vardagen hade vänts upp och ned och han blev dessutom permitterad från sitt extrajobb som flygvärd hos SAS som slutat flyga. Istället har han tillbringat mycket tid med familj och flickvän. Han letar även efter en lägenhet i Malmö att flytta till när utbildningen drar igång igen. Sedan några veckor tillbaka har han dessutom börjat vikariera på en skola.

– De första veckorna var det skönt att vara ledig, men det blev tröttsamt. Jag saknade att ha en rutin, säger Don Lee.

Text: Oscar Svensson Silfverhielm
oscar.svensson.silfverhielm@jakobsbergsfolkhogskola.se
Bild: Privat