GrävSportVideo

Redaktionen testar padel – “Det finns inget nät”

Oväntade problem uppstår när Järfälla i Fokus sportredaktion testar gratis padel i Jakobsberg.

Regnet piskar i sidled under torsdagseftermiddagen i Jakobsberg. Tallbohovsparken är öde. Men här bredvid lekplatsen ligger kommunens padelbana, öppen för alla Järfällabor att spela på helt gratis. Flera kommuner har under de senaste åren byggt gratis banor för padelspel. Att spela på kommersiella padelbanor kostar runt 400 kronor för en timme. 

I gårdagens artikel testade sportredaktionen hur enkelt det var att spela padel utan några pengar. Det var svårt. Padelrack fanns inte att hyra på sportoteket i Järfälla, där alla skrivna i Järfälla kan låna sportutrustning. Att köpa ett racket kostade allt mellan några hundralappar till flera tusen kronor.  

Nu har redaktionen lyckats låna racket och bollar. I dagens video ska Järfälla i Fokus testa om det är möjligt att lära sig padel utan någon erfarenhet. Reportrarna Rebecka Folkving och Olivia Viklund är helt nya på racketsporter. Klicka på länken för att se hur det går.  

Regler för padel: 

-Poängräkning sker på samma sätt som i tennis. En boll är värd 15, nästa 30 och tredje 40. Först till sex game vinner ett set. 

-Vid serve används linjerna på planen. Serven ska spelas diagonalt mot din motspelare och studsa i hens serveruta. Serve slås underifrån med en studs innan bollen slås iväg. Du får två försök att serva innan den går över till motspelaren. 

-Bollen måste studsa i marken första gången innan den träffar motståndarens glasvägg eller galler. Om bollen inte studsar i marken innan glasväggen eller gallret räknas den inte. Därefter får man spela bollen på volley (utan en studs i marken).

-Du får inte slå bollen i gallret på din egen sida

Text och bild: Olivia Viklund
olivia.viklund@jakobsbergsfolkhogskola.se

Video: Kattis Folkeson