FamiljKulturRecension

Rörigt men vackert drömspel i tre dimensioner

Musikläraren Joe Gardner (Jamie Foxx) får, efter många års slit, sin drömspelning på jazzklubben Half note club. När han i extas dansar hem ramlar han ner i en golvbrunn och hamnar i limbo. Gardners själ separeras från kroppen och hamnar i förvärlden, en rosa fluffig drömvärld där alla ofödda själar utbildar sig på “the you seminar”, ungefär “Hitta dig själv-seminariet” på svenska, innan de tar sig till jorden. Gardner börjar, i ett försök att komma tillbaka till sin jordkropp, att arbeta med de ofödda själarna. Han tilldelas själ 22, en envis, dyster figur som gör allt för att få stanna i den bekväma förvärlden. Tillsammans skapar de en plan för att få Joe tillbaka till jorden och själ 22 att stanna kvar i sin. Peter Docter, skaparen av bland annat Monsters inc och UPP tar sig ann livets existentiella frågor i den nya, jazziga, pixar filmen.

Filmen rör sig mellan verkligheten på jorden, förvärlden och det sandiga universum dit människors själar kommer till när de är deprimerade eller fokuserade. Men att röra sig i tre dimensioner har ett pris, ett pris som Peter Docter inte riktigt betalar. Jag har svårt att hänga med i det skarpa svängarna. Det är inte alltid helt tydligt vad de olika platserna har för betydelse för handlingen och de filosofiska dilemman hämtas sällan hem.

Men jag kan inte sticka under stolen med att de melankoliska undertonerna tillsammans med den vackra filmmusiken skriven av Atticus Ross och Trent Reznors får mig att fälla en tår. Själen är en estetiskt otroligt vacker film, som i år tog hem “bästa animerade” på Oscarsgalan. Med all rätt, miljöerna är häpnadsväckande, New Yorks gator är så verkligt animerade att varenda sandkorn utstrålar skicklighet. Även förvärlden är estetiskt tilltalande med långa självlysande streckgubbar, som på något sätt påminner om Mumintrollets Morrans dysterhet. Jag gillar att Disney släpper filmer om döden, ett favorittema, speciellt när målgruppen är barn. Vad är meningen med livet? Vad händer efter döden? Föds vi med en personlighet eller skapas den på jorden? Det är några av frågorna vi får serverade. Det gör ingenting att handlingen haltar, diskussionerna som följer när eftertexterna rullar är värd förvirringen.

Kajsa Sandberg

Kajsa.sandberg@jakobsbergsfolkhögskola.se

Kajsa Sandberg