SenasteSportVideo

Så gick historiska säsongen: ”Det har varit tufft”

För första gången på tjugo år spelade FC Järfälla i division två igen. En säsong som präglades av spelförbud, ett intensivt spelschema och ovisshet. 

För fem år sedan spelade FC Järfälla i division fem. Laget har klättrat snabbt i seriesystemet, och befinner sig nu i division två, där man inte vistats på tjugo år.

Efter ett år med coronastrul och uppskjuten säsong satte seriespelet tillsist igång under sommaren. Då skulle det hinnas med tjugoåtta matcher på sex månader.

– Det har varit många veckor där det har varit tre matcher i veckan. Det har varit tufft att hinna återhämta sig och få kroppen redo att spela en match tre dagar efter förra, säger André Nader, mittfältare i FC Järfälla. 

Trots att laget var nykomlingar och hade ett tufft spelschema, lyckas FC Järfälla stå upp bra i början av säsongen, med fyra vinster på de sex inledande matcherna. I mittenskedet av säsongen blev det blandade resultat, följt av en rad förluster mot slutet av serien. Järfälla avslutade säsongen med totalt 13 vinster, 4 oavgjorda, och 11 förluster. 

– På slutet har vi haft det jobbigt när vi inte har haft något att spela för, det gäller att kunna motivera alla, säger FC Järfällas huvudtränare Johan Boyaci. 

Målet inför säsongen var att stanna kvar och etablera sig i division två. Något man lyckas med då FC Järfälla slutade sjua i tabellen efter tjugoåtta omgångar. 

– Det har gått fort från division fyra till division två, så klubben och laget är inte redo för division ett än. Vi gör vårt bästa och lär oss av alla förluster, och kommer tillbaka och blir starkare, säger Johan Boyaci. 

Hur skulle du sammanfatta den här säsongen?

– Det var corona i början av året, så det var inte ett vanligt år. Det har varit jobbigt både mentalt och fysiskt för spelarna. Från att spela elva matcher förra året till tjugoåtta matcher i år. Spela matcher i slutet av november, det är vi inte vana vid. Men jag tänker bara positivt, vi tar med oss allting. Det som har varit mindre bra får vi lära oss av för att bli ännu bättre till nästa år.

Nästa år väntar ännu en säsong i divison två. Men först en paus för spelare och ledare från träning under december innan de sätter igång med försäsongen. André Nader har blandade känslor inför att säsongen är över. 

– Det känns tråkigt och bra. Vi har gjort en jävla resa hela laget, jag tror inte att det var så många som trodde att det skulle gå såhär bra för oss.

Vad tar du med dig till nästa säsong? 

– Att det är viktigt att ha kul när man spelar fotboll. Vi hade en så bra grupp i år och bra sammanhållning, trots att alla är så olika. Det gjorde nog att det blev bra tillslut, säger André Nader. 

På samma fråga svarar Johan Boyaci.

– Vi tar med oss allting. Tempot i den här divisionen, förberedelserna inför match, dagen innan match, för spelarna, för klubben, för laget. Vi kan bara bli bättre, så får vi se hur det ser ut nästa år. 

Vad som väntar nästa säsong är ännu oklart. Flertalet spelare i truppen har varit iväg och provtränat med division 1-klubbar. På frågan om han blir kvar till nästa säsong säger André Nader att det inte är något han kan svara på just nu. Huvudtränare Johan Boyacis kontrakt med klubben gick ut vid säsongens slut.

– Jag behöver en liten paus. Vara med familjen, ge mer tid till frugan och barnen. Jag behöver ladda batterierna jag också. Blir det ett år till måste man vara påkopplad till hundra procent, säger Johan Boyaci. 

Om serien startar i tid nästa år är det bara vänta och se. FC Järfälla vill dock landa i den gånga säsongen innan man börjar tänka på nästa. 

– Det är inte så många som tänker på nästa år just nu, för det har varit så tufft i år. När man väl sätter igång så vet jag att det är så många vinnarskallar i det här gänget som alltid vill vinna. Vi får se vad målet blir till nästa år, säger Johan Boyaci. 

– Jag tror vi är nöjda så som det blev, vi visste ju inte i början om vi ens fick spela. Men det har varit mycket matcher och det har varit tufft men det har samtidigt varit kul, säger André Nader. 

Text, foto och video: Clara Nyblom Hardie

clara.hardie@jakobsbergsfolkhogskola.se