Nya isbanan i Barkarby – en plats för alla
I Barkarbystaden har en ny mötesplats öppnat – en konstisbana mitt på torget. Här kan både nybörjare och erfarna skridskoåkare njuta av isen som är skapad av kommunens eldsjälar. Den som saknar utrustning kan besöka Järfällas Sportotek som är redo att låna ut skridskor och annan utrustning, helt gratis.
Solstrålar reflekteras i snön på Stora torget i Barkarby. Det är inte bara täckt med snö och julpynt utan torget pryds sedan den 1 december också av en konstisbana. Upplyst av runda ljusslingor med varmt ljus står det pingviner och isbjörnar med skidor på fötterna för de som behöver extra stöd på isen. Järfälla kommun invigde isen i söndags och välkomnar skridskoåkare i alla åldrar.
– Det är jättefint att den finns. Jag och mina barn var på invigningen i söndags. De testade för första gången och det fanns skridskor att låna, säger Sachinthana, 36 år.
På sin telefon visar hon en video på hennes yngsta dotter som tar sig fram på isen bland andra ivriga skridskoåkare. Familjen tänkte ta sig hit även kommande helg för att öva vidare och ska låna skridskor även då.
Om man som Sachinthana saknar egna skridskor erbjuder Järfällas Sportotek en smidig lösning. Sportoteket, som lånar ut gratis sportutrustning till Järfällabor, fanns på plats under invigningsdagen. Michael Belaew, 57, arbetar på Sportoteket, och var redo att hjälpa till.
– Vi insåg snabbt att vi hade tagit med oss alldeles för få skridskor. De tog slut nästan direkt. Men till nästa gång vet vi att vi måste ta med oss dubbelt så många, säger han.
Sportoteket erbjuder inte bara skridskor, utan även annan utrustning för vinterns alla aktiviteter. Skidor, hockeyklubbor, hjälmar och snowracers finns att låna.
– Det är en fantastisk möjlighet för familjer, särskilt eftersom utrustning för en hel familj kan bli väldigt dyrt, säger Michael Bealew.
Han påpekar också att skridskor är praktiska att låna eftersom barn ofta växer ur sina storlekar snabbt. Sportoteket är en del av kommunens arbete att göra det enklare för fler att röra på sig och upptäcka nya aktiviteter utan att det ska kosta för mycket.
Fina träräcken ramar in hela banan, redo att stötta osäkra händer. För tillfället är banan tom, och förutom några skator är det bara vi på sportredaktionen som är här för att använda isen. Isen är dock full av ojämnheter.
– Den ser inte ut att vara redo för att åka på, säger en förbipasserande.
Frågan man vill ställa till Järfälla kommun är hur de kommer att ta hand om den fina isen.
Och som på beställning stannar en vit bil vid trottoaren vid torget. Ut skyndar en man klädd i Järfälla kommun utstyrsel från topp till tå och öppnar snabbt en blå container som står intill isen. En stund senare kommer han ut på en spolningsmaskin – redo att ta hand om isen.
– Isen hade spruckit imorse, så vi hade mycket att lösa. Jag fick fylla sprickorna med varmt vatten och vänta tills de frusit innan jag kan spola om, säger Benke, 59, som är eldsjälen bakom isen.
Han förklarar att det är enklare än vad det kanske ser ut. Under isen gömmer det sig ett lager grus för att plana ut torgets ojämna yta, därefter ett plasttäcke med 74 stycken plaströr fyllda med glykol vilket är det som håller vattnet fryst.
– Jag kommer hit minst en gång om dagen och spolar. Det beror helt på vädret. Varmt vatten är det bästa för isen och det har vi ju inte tillgång till, fortsätter han.
Benke har själv hållit på med hockey som barn och tycker det är viktigt att det finns saker att göra i området. Det är möjligtvis därifrån hans passion kommer. Förutom att kommunen rekommenderar att man ska ha hjälm, så är den enda regeln att man inte får använda klubbor eller puck.
– Ni vet ju själva hur ungdomar kan vara i den åldern. Man kan bli lite för exalterad när man kör. Det hade blivit mycket klagomål om barn hade fått puckar på sig, säger Benke skrattande innan han kör vidare på isen.
Text och foto: Alice Tande
alice.tande@jakobsbergsfolkhogskola.se
Text, bild och foto: Ingrid Rylander
ingrid.rylander@jakobsbergsfolkhogskola.se