Historisk ökning: Unga tjejer snusar allt mer
Unga tjejer snusar som aldrig förr, och anledningen pekar mot en och samma faktor: Det vita snuset. Nu hittas nikotinpåsen under läppen på var fjärde tjej i högstadie- och gymnasieålder.
– Det är fler i klassen som snusar än de som inte gör det, säger Sara, 19, elev på ett gymnasium i Jakobsberg.
CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, har i sin årliga rapport undersökt ungas erfarenheter av tobak, alkohol, narkotika och spel om pengar. Rapporten, som genomförts sedan 1971, baseras på enkätsvar från elever i årskurs nio samt andra året i gymnasiet.
Årets siffror visar bland annat att konsumtionen av alkohol och cigaretter fortsätter att sjunka, samtidigt som snusandet ökar lavinartat. Framför allt är det tobaksfritt snus, även kallat vitt snus, som unga använder i dag.
Gapet mellan killar och tjejer som snusar har minskat markant. Bland killarna uppgavs 31 procent snusa, och bland tjejerna har andelen som snusar gått från 4 procent till 26 procent under en tioårsperiod. En historisk ökning som har skett i takt med lanseringen av vitt snus på den svenska marknaden år 2016.
Bland gymnasieeleverna i Järfälla kommun har trenden med det vita snuset blivit allt mer påtaglig – särskilt bland tjejerna.
– Jag snusar inte själv, utan är den enda i klassen som fortfarande röker. Men jag vet väldigt många som snusar för att känna sig lugnare, säger Sara, 19.
Även Elvira, 17, har märkt att allt fler tjejer i klassen har börjat snusa de färgglada dosorna:
– Ungefär hälften i klassen snusar, och de flesta är tjejer. Själv snusar jag inte, för när jag har provat blir jag bara illamående av det, säger hon och fortsätter:
– Det är nästan bara vitt snus som används. Det känns bättre än brunt snus och liksom fräschare.
Att fler unga personer har ett nikotinberoende i Sverige är något som bland annat Socialstyrelsen ser allvarligt på. I november i år uppdaterade de sina nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor, som innefattar rådgivande samtal för att lyckas sluta snusa.
Unga personer anses vara en särskilt prioriterad grupp, då forskning visar att tonårshjärnan är mer känslig för nikotin och har lättare att utveckla ett starkt beroende. Barn och unga ska därför erbjudas hjälp, även vid sporadisk snusning.
Elsa Rissén
elsa.rissen@jakobsbergsfolkhogskola.se