Därför firar vi Finlands självständighetsdag
Idag är det 107 år sedan Finland blev ett självständigt land. Något som också firas här i Järfälla, där en tiondel av befolkningen har finsk bakgrund.
I samband med vårt grannlands självständighetsdag den 6 december erbjuder Järfälla kommun flera aktiviteter, några som tidningen redan rapporterat om. Sverigefinländare är i dag kommunens största minoritetsgrupp, enligt SCB har 11 procent av befolkningen finsk bakgrund. På fredag anordnas en konsert i Maria kyrka, och det väntas bli ett av deras mest besökta evenemang i år.
– För oss är det en jätteviktig dag. Vi firar att Finland fortfarande är fritt och det finns mycket stolthet i det, säger Omar Ud-din, finskspråkig präst i Järfälla församling.
Från och med 2018 ingår Järfälla i ett finskt förvaltningsområde, vilket innebär att kommunen har ett särskilt ansvar gentemot kommuninvånare med finsk anknytning. För detta uppger kommunen att de årligen får ett statligt bidrag på 990 000 kr. Pengar som bland annat ska användas för informationsinsatser och kultur.
I Jakobsbergs bibliotek finns idag ett välsorterat sortiment med böcker på finska. Under året anordnar kommunen också filmvisningar och matlagningskurser med finskt tema.
– Jag brukar berömma kommunen, om man inte kan göra storartade saker kan man göra små saker bra, säger Omar Ud-din.
Finlands självständighetsdag |
När? Den 6 december |
Varför? Den 6 december 1917 utropades Finland självständigt från Ryssland. |
Traditionsenligt tänder man två ljus i fönstret under dagen. |
Text: Måns Johnsson
mans.johnsson@jakobsbergsfolkhogskola.se