MiljöSportTräning och hälsa

Återbrukad sportutrustning sätter fler i rörelse

Den kalla och snöiga vintern resulterade i en rekordvinter på Sportoteket i Järfälla och alla ville låna skridskor. Nu har vinterns sportprylar istället fått göra plats för cyklar och rullskridskor. Järfälla i Fokus gjorde ett besök för att spana in verksamheten.

Tanken med Sportoteket, som lanserades av Järfälla kommun för ett par år sedan, är att alla skall kunna låna allt som behövs för att utöva sport istället för att behöva köpa nytt. Ens sportintresse ska inte styras av ekonomiska förutsättningar.

 – Vi konsumerar enormt mycket prylar och mycket av utrustningen vi får in är näst intill oanvänd, konstaterar Matinou Inoussa när han visar upp förrådet fyllt av skidor.

Nu har skidor och vintersportutrustning fått flytta ned i källarförrådet inför nästa säsong. Foto: Alfred Olsson

I Järfälla kommun finns allt från skidspår, möjligheter till utförsåkning och fina cykelbanor.

 – Vi har enorma förutsättningar för friluftsliv och hos oss kan alla låna det som behövs, förklarar Matinou Inoussa som är samordnare för Sportoteket i Järfälla.

Matinou Inoussa har hyllorna fyllda av sportprylar redo för utlåning. Foto: Alfred Olsson

Nu när våren står för dörren är det full fart i cykelverkstan i Barkarby där Mohammed Ibrahim och hans kollegor rustar upp cyklar som lämnats in till Sportoteket. Några delar från en cykel och några från en annan. Inga nya delar köps in, allt byggs ihop med redan befintliga delar.

Mohammed Ibrahim är redo att ta sig an cyklarna som samlats in. Foto: Alfred Olsson

Ute på Görvälns återvinningscentral kan alla skänka sin sport- eller friluftsutrustning. Enda kravet är att allting skall vara i gott skick. Sportotekets container töms flera gånger i veckan. Därefter tas allt om hand, sorteras, putsas upp och kan användas på nytt av såväl privatpersoner, skolor eller företag som är i behov av utrustning.

Cyklarna uppradade för reparation, snart rullas dem ut för utlåning. Foto: Alfred Olsson.

 – Folk ska inte behöva köpa, det är bara att komma hit och låna. Återbrukat är det som är inne, avslutar Matinou med ett stort leende.

Vill du veta mer om hur du lånar eller vill skänka utrustning? Klicka här.

Alfred Olsson

alfred.olsson@jakobsbergsfolkhogskola.se