OkategoriseradeSamhälleSenaste

Barkarbystaden – ett förklätt gated community?

KRÖNIKA. I sydöstra Järfälla pågår arbetet med Nordens största nybyggda stadsdel.

Enligt kommunen byggs det blandade bostäder och natursköna parker med plats för 30.000 invånare när allt är färdigt.

Nya boenden och stadsdelar behövs definitivt, och att förlänga tunnelbanan är riktigt förträffligt. Det tråkiga är att de så kallade blandade boendeformerna ändå innehåller en stor majoritet bostadsrätter och i hyresrätterna har bara andra rika människor råd att bo.

Hur byggs då en levande stadsdel? Utmaningarna är naturligtvis många, men med en saftig prislapp på samtliga bostäder verkar det iallafall finnas en tänkt målgrupp. En vill ju gärna kasta kärlek över storsatsningar på nya bostadsbyggen, framförallt när det finns en stor medvetenhet kring att bygga in mycket cykelbanor och kollektivtrafik. Handrörelsen fastnar dock när en tänker på att det bara kommer vara välbeställda medborgare som kommer glida runt där på sina elcyklar.

Vad är egentligen en kunskapsintensiv miljö och en karaktärsfull stad? Barkarbystaden, enligt kommunen och de olika byggbolagen. Det är stiligt och på många sätt genomtänkt men samtidigt så tydligt att Barkarbystaden, precis som liknande bostadsprojekt tidigare i historien, byggs för idealmedborgaren. Bus och stök hålls inte undan av staket, vakthundar och basebollträn som i ett gated community. Istället är det sociala statusmarkörer – sushirestaurangen, gymkedjan och takeawaylatten tillsammans med den höga prislappen på boendet som håller borta oönskade grannar.

 

Mustis Persson
mustis.persson@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar