FeatureKulturNyheterSenaste

Emelie Persson sjunger för Järfälla

19-åriga Emelie Persson har länge hållt på med musik. Den 23 april kommer hon stå på Cirkus scen och tävla för Järfälla i Sverigefinalen i Funkisfestivalen.

Den första Funkisfestivalen som ägde rum 2011 blev stor succé. Idag är festivalen Sveriges största melodifestival, och ger personer med funktionsnedsättning och ett intresse att sjunga möjlighet att tävla. 

SELFIE! Emelie Persson och reportern Naimi Lundegård. Foto: Naimi Lundegård

Vinnaren avgörs genom publikröster och en jury. Av de elva som tävlade för Järfälla var det 19-åriga Emelie Persson från Bro som vann. Juryns motivering var:

”Vi såg attityd, en artist som tar för sig och tänker på allt från framträdandet till scenspråket och showen”. 

Emelie Persson har alltid gillat att showa. Det började med talangjakten i grundskolan när hon sjöng en Amy Diamond låt. Efter det har hon fortsatt med teater, musikaler och shower på skolavslutningar. Idag går hon på estetiska linjen på Järfälla gymnasium och är med i en teatergrupp på skolan.

– Mina favoritmusikaler är Kristina från Duvemåla och Sound of music. Många av de sånger jag sjunger handlar om kärlek. Det är något som jag gillar, att sprida kärlek och glädje.

Finalen för de tävlande i Järfälla hölls på Järfälla kulturscen den 28 januari och salen var full. Alla biljetter var slut och det låg spänning i luften. Blå och rosa strålkastare spred ljus över scenen. Emelie Persson stod bakom och kunde höra publiken jubla.

– Jag blir alltid nervös bakom scenen, men det brukar släppa halva versen in, säger Emelie Persson.

Nanne Grönwalls låt ”Håll om mig” blev den sång som Emelie Persson valde att sjunga. Hon ser sig själv som en glad och positiv tjej som gillar att se till att hennes vänner alltid mår bra.

– Jag valde den för när hon säger håll om mig, då kan jag känna igen mig. Det är viktigt att ge många kramar till dem du älskar. Istället för att ett gott skratt förlänger livet kan man säga en god kram förlänger livet, säger Emelie Persson. 

”Vi har svårt att släppa taget och vi vill helt enkelt hålla om dig” – så slutade juryns motivering. Publiken började applådera och jubla men det tog några sekunder innan Emelie Persson förstod att det var hon som hade vunnit.  

– Jag insåg att jag vann när jag stod på scenen, men det tog ett tag för mig att verkligen förstå. Är det här en dröm tänkte jag först, men jag hade ju priset som bevis, säger Emelie Persson. 

Sverigefinalen äger rum på Cirkus den 28 april. Linda Bengtzing kommer att vara konferencier och Emelie Persson tror att det kommer bli en riktig musikfest.

– Någon sa att det kommer vara runt 1 000 personer där så jag kommer nog bli nervös. Men det ska bli spännande att få träffa Linda Bengtzing.  

Emelie Perssons största intresse är att illustrera och hon drömmer om att i framtiden ha ett eget företag och sälja sina egna tavlor. Hon vill också träffa någon fin person som hon kan skaffa familj med. 

Vad skulle du vilja ge för tips till dina framtida barn?

– Våga säga ifrån och var dig själv.

Känner du att du är dig själv?

– Ja, det är jag. Jag tror att det syns på mig, att jag är en positiv och glad tjej.

Naimi Lundegård
naimi.lundegard@jakobsbergsfolkhogskola.se

Lämna ett svar