Brandkåren – råden för en säker valborg
Vintern ska nu rasa, valborgshelgen är runt hörnet. Vare sig du vill besöka en offentlig eld eller har planer att anordna en egen finns det alltid risker att ta hänsyn till. Lars Hagman är brandman vid Attunda brandkår och kommer med viktiga rekommendationer till helgens firande.
Vad ska man tänka på om man ska tända en eld på egen hand i helgen?
– Det är väldigt viktigt att elden inte sprider sig, vi rekommenderar ett avstånd på 50 meter till närmsta byggnader. Bra är också att hålla koll på vindriktningen så att inte all rök rör sig till närmsta granne.
Just nu är brandrisken väldigt låg, ett av fem på MSB skala. Men det är ändå viktigt att man röjer undan torrt gräs från i fjol, fem meter runt omkring bålen är rimligt, säger Lars Hagman. Vid för stark vind får man inte elda, men så är inte fallet i Stockholmsregionen idag.
Vilken typ av terräng är bättre eller sämre för en brasa?
– Viktigt att man går in på kommunens webbplats för att se om man får elda och hur mycket man får elda. Det kan se helt olika ut. Men ju våtare mark desto bättre, håller man 50 meters avstånd och tar bort fjolårets gräs kommer det fungera bra.
Hur är det med röken?
– Visa hänsyn till grannar runt omkring dig. Antänder man gammalt gräs och löv blir det mer och starkare rök. Bäst är att använda rent trä eller papper.
Att elda med plast och gummi är förbjudet enligt lag. Attunda brandkår rekommenderar inte heller att elda med målat trä eller virke, det kan finnas kemikalier som inte är bra att andas in.
Hur stora eldar får man ha på egen mark?
– Elden bör inte vara större än sex meter i diameter och tre meter hög. Det är de riktlinjer som finns för offentliga eldar. Men där har polis och brandkår koll. Eldar du själv är den som antänder ansvarig och ska inte lämna elden utan tillsyn. Viktigt är att alltid ha på sig mobilen så att man snabbt kan ringa 112 om något sker. Se även till att ha brandredskap nära till hands, där rekommenderar vi vattenslang.
Kommer du besöka en offentlig eld? Då säger Lars Hagman att det viktigaste att tänka på, speciellt om barn är närvarande, är att stå med ryggen mot röken.
Vad är det vanligaste misstaget ni märker på valborg?:
–För stora bålar. Att en person fortsätter kasta in saker i elden. Kanske för att man vill bli av med sopor. Så ska man inte tänka, då kan man tillslut inte hantera elden.
Här kan ni läsa Attunda Brandkårs övriga rekommendationer till Valborg.
Här listas valborgsfiranden I Järfälla.
Alva Jakobsson
alva.jakobsson@jakobsbergsfokhogskola.se