KrönikaSamhälleSenasteSportTräning och hälsa

Därför gör vi sportjournalistik – utan en rad om fotboll och hockey

När jag tittar på hur mycket utrymme fotboll och hockey får i dagens media blir jag provocerad. 62 av de 77 artiklar jag hittar på Sportbladet den 18:e april är kopplade till antingen fotboll eller hockey. Det är mer än 80 procent av all sportjournalistik från Sveriges största tidning. Man skulle kunna tro att det inte fanns fler sporter att rapportera om…

Men Sverige är ett land som kryllar av lokala klubbar och föreningar. Det arrangeras tävlingar och mästerskap i 100-tals olika sporter. Trots det är det som att de stora tidningarna fått för sig att bara vissa mästerskap räknas. På vår sportredaktion bestämde vi oss därför att vi denna vecka inte skulle skriva en enda artikel om varken fotboll eller hockey. För vem har sagt att fotboll och hockey är så mycket viktigare än konstsim och armbrytning? 

Och innan ni börjar säga till mig att det handlar om efterfrågan och vad som säljer bäst som allt annat i vår kapitalistiska värld så vill jag säga att jag är medveten om det. Men medier har en skyldighet att ha mångfald i sin rapportering. Det handlar inte om att tidningar bör kvotera in lika många texter om innebandy som fotboll. Även jag förstår att fotboll och hockey alltid kommer att vara en majoritet av sportjournalistiken. Men att de ska få 80 procent av allt strålkastarljus är orimligt och ett hån mot alla de andra sporter som bara kan drömma om att ens få bli omskrivna i en artikel. 

Det var med dessa tankar vi i sportredaktionen på Järfälla i fokus gick in i den här veckan. Vi ville göra ett ”statement” i hopp om att få er läsare att bredda er syn på sportjournalistik. Vi kanske inte kan förändra branschen, vi är “bara” en liten lokaltidning. Men om vi har en möjlighet att rikta en strålkastare på de lokala föreningar som glömts bort av de stora medierna, även om det är den minsta strålkastaren, så ser jag det som en vinst för både journalistiken och föreningslivet. 

Bild: Moa Alice-Jannes

Rasmus Domeij

rasmus.domeij@jakobsbergsfolkhogskola.se